ALB | ENG

Çfarë është Policitemia Vera?

Policitemia Vera është një neoplazi (malinjance) mieloproliferative kronike e cila karakterizohet nga mbiprodhimi i rruazave të kuqe të gjakut (eritrociteve) dhe me shtim të leukociteve dhe trombociteve. 

Kjo triadë e diferencon Policiteminë vera nga eritrocitoza, e cila haset në kushtet e një hipoksie kronike apo të patologjive të tjera.

Si klasifikohet?
Policitemia klasifikohet në :

 • PV Primare – sëmundje mieloproliferative
 • Policitemia Sekondare – si pasojë e një rritjeje të nivelit të EPO ( eritropoietinës) shkaktuar nga rrethana ambjentale apo të tjera (sëmundje kronike pulmonare, apnea e gjumit, duhanpirja, jetesa në lartësi, apo tumoret që sekretojnë eritropoietinën si psh Carcinoma e qelizave renale)
Epidemiologjia
 • Ajo prek afro 44–57 në 100,000 banorë në SHBA  
 • Incidenca është lehtësisht më e lartë në burrat
 • Mund të shihet në çdo moshë, por kulmin e ka në fashën 50 –70 vjeç.
 • Prej çdo grupi etnik
Etiologjia
 • Ende nuk është krejtësisht e qartë, por shumica e pacientëve kanë mutacion të genit të Janus Kinazes –2 që gjendet.i lokalizuar në Kromozomin ( dhe që kodon për një proteinë thelbësore për prodhimin e eritrociteve.


Klinika
PV  shpesh diagnostikohet rastësisht me një analizë të thjeshtë gjaku periferik ku shikohet një rritje e rruazave të kuqe të gjakut dhe të hematokritit.
Pacientët gjithashtu paraqesin shenja të lidhura me sëmundjen: si psh dhimbje koke, çrregullime të shikimit, marrje mendsh dhe dhimbje djegëse të muskujve  dhe të shputave të duarve e të këmbëve (erythromelalgjia)
Pacientet prezantohen “ të kuq” ose me shenja të cianozës (mavijosje) dhe sidomos pas dushit të kenë prurit (të kruajtura të lëkurës).
Ato mund të kenë zmadhim të shpretkes dhe të kenë edhe komplikacione kardio-vaskulare, hipertension arterial, tromboza venoze apo arteriale, dhimbje gjoksi me apo pa infarkt të miokardit.

Diagnoza
Përjashto shkaqet e policitemisë sekondare
Mat:

 1. Gjak komplet
 2. Eritropietinen
 3. JAK 2, dhe CARL, MPL
 4. Biopsi e palcës kockore


Mjekimi
Qëllimi terapeutik: të mbahet hematokriti  < 45%.

 • Flebotomia ( salaso)  është shumë e rëndësishme
 • Terapitë Mielosupresive : Hydroxyurea , Ruxolitinib, Interferon
 • Dozë e ulët – Aspirinë
 • Allopurinol – për të ulur nivelin e lartë të acidit urik
 • Antihistaminikët – për të ulur pruritin


Prognoza
Afro 10-30% e pacientëve progresojnë drejt Mielofibrozës
2% e tyre mund të transformohen në Leukemi Akute brenda 10 vjetësh dhe mbas 20 vitesh kjo përqindje shkon në 8%.

Nga Dr. Sh. M. Adela Perolla, Mjeke Hematologe

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.