ALB | ENG

Mjekësi interne- Diabet mellitus/dislipidemi

Dislipidemitë mund të jenë:

 • Primare (gjenetike, si mutacione të ndryshme që shkaktojnë rritjen e prodhimit ose uljen e eleminimit të yndyrnave)
 • Sekondare (në varësi nga stili i jetës dhe faktorë të tjerë)


Shkaqet sekondare janë pergjegjëse të dislipidemive kryesisht tek adultët, ku dominon stili
sedentar i jetesës dhe dieta e pasur me yndyrna të ngopura.
Shkaqe të tjera sekondare janë:

 • Diabeti Mellitus;
 • Nefropatia kronike;
 • Abuzimi me pije alkolike;
 • Hipotiroidizmi;
 • Cirroza;
 • Medikamente.


Simptomat:

 • Kryesisht asimptomatike;
 • Në rastin e sëmundjeve kardiovaskulare apo iktusit, simptoma të lidhura me to;
 • Në rastin e Pankreatit akut, simptoma të lidhura me të;
 • Ksantoma dhe ksantelazma (grumbullime yndyrore në lëkurë apo tendina).


Diagnoza:

 • Profili lipidik në gjak (Kolesteroli Total, Trigliceride, LDL, HDL, VLDL);
 • Dyshohet për dislipidemi kur pacienti shfaq sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike dhe ksantoma.


Testimi i adultëve rekomandohet të bëhet në mënyrë periodike. Ndërkohë që, tek pacientët me
sëmundje kardiovaskulare bëhet monitorimi i vazhdueshëm i profilit lipidik e sidomos ai i vlerave të LDL-së. Kujdes, sipas rekomandimeve të fundit, për të gjithë pacientët me sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike, sugjerohet që, përveç profilit lipidik rutinë, të vlerësojnë dhe nivelin e Lipoproteinës (a) të paktën një herë në jetë.
Sipas protokolleve aktuale, rekomandohet testimi për profilin lipidik tek femijët dhe
adoleshentët si në vijim:

 • Fëmijët me faktorë rreziku si Diabeti, Hipertensioni, histori familjare për dislipidemi duhet të kryejnë analizat, të paktën një herë në moshën 2-8 vjeç
 • Fëmijët pa faktorë rreziku duhet të kryejnë analizat një herë para periudhës së pubertetit dhe të paktën një herë në moshën 17-21 vjeç


Trajtimi:

 • Vlerësimi i rrezikut në bazë të kritereve të caktuara
 • Aktivitet fizik dhe dietë të shëndetshme
 • Terapi medikamentoze në bazë të profilit lipidik të pacientit

Share:

Ju mirëpresim për konsulta dhe trajtime.

Spitali Katolik Zoja e Këshillit të Mirë
Rruga Ana Komnena, Nr. 74
Tel: +355 445 05 004
WhatsApp: +355 69 70 77 550
E-mail: [email protected]
Web: www.zoja.al

Poliambulanca Atë Luigji Monti
Rruga e Kavajës, Nr. 58
Tel: 04 2223 906 +355 / 04 2232 021
WhatsApp: +355 69 70 775 50
email: [email protected]

Të Rejat

Send Us A Message

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.