ALB | ENG

Çfarë është Policitemia Vera?

Policitemia Vera është një neoplazi (malinjance) mieloproliferative kronike e cila karakterizohet nga mbiprodhimi i rruazave të kuqe të gjakut (eritrociteve) dhe me shtim të leukociteve dhe trombociteve.
Kjo triadë e diferencon Policiteminë vera nga eritrocitoza, e cila haset në kushtet e një hipoksie kronike apo të patologjive të tjera.

Epidemiologjia

  • Ajo prek afro 44–57 në 100,000 banorë në SHBA
  • Incidenca është lehtësisht më e lartë në burrat
  • Mund të shihet në çdo moshë, por kulmin e ka në fashën moshore 50 –70 vjeç.
  • Prej çdo grupi etnik


Simptomat dhe dignostikimi

  • Policitemia Vera shpesh diagnostikohet rastësisht me një analizë të thjeshtë gjaku periferik ku shikohet një rritje e rruazave të kuqe të gjakut dhe të hematokritit.


Pacientët gjithashtu paraqesin shenja të lidhura me sëmundjen: si psh dhimbje koke, çrregullime të shikimit, marrje mendsh dhe dhimbje djegëse të muskujve dhe të shputave të duarve e të këmbëve (erythromelalgjia)

  • Pacientet prezantohen “ të kuq” ose me shenja të cianozës (mavijosje) dhe sidomos pas dushit të kenë prurit (të kruajtura të lëkurës).


Ato mund të kenë zmadhim të shpretkes dhe të kenë edhe komplikacione kardio- vaskulare, hipertension arterial, tromboza venoze apo arteriale, dhimbje gjoksi me apo pa infarkt të miokardit.
Mbajtja nën kontroll e sëmundjes është e rëndësishme pasi:

  • Afro 10-30% e pacientëve progresojnë drejt Mielofibrozës
  • 2% e tyre mund të transformohen në Leukemi Akute brenda 10 vjetësh dhe mbas 20 vitesh kjo përqindje shkon në 8%.


Na kontaktoni për konsulta me mjeken tonë Dr. Adela Perolla MD. PhD Hematologji

Share:

Ju mirëpresim për konsulta dhe trajtime.

Spitali Katolik Zoja e Këshillit të Mirë
Rruga Ana Komnena, Nr. 74
Tel: +355 445 05 004
WhatsApp: +355 69 70 77 550
E-mail: [email protected]
Web: www.zoja.al

Poliambulanca Atë Luigji Monti
Rruga e Kavajës, Nr. 58
Tel: 04 2223 906 +355 / 04 2232 021
WhatsApp: +355 69 70 775 50
email: [email protected]

Të Rejat

Send Us A Message

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.