ALB | ENG

Vrima makulare

Vrima makulare është një sëmundje e retinës e cila, siç sugjeron edhe emri, shkakton një vrimë në makulë dhe fovea duke komprometuar aftësitë vizuale të personit: vrima makulare, në fakt, bën që shikimi qendror të duket i thyer, i valëzuar ose plotësisht i errësuar.

Vrima makulare mund të ketë pasoja pak a shumë serioze në varësi të madhësisë së hapjes së makulës dhe shkallës së përfshirjes së indit të retinës.

Në shumicën e rasteve, vrima makulare lind në mënyrë idiopatike – dhe për këtë arsye pa ndonjë shkak të dukshëm dhe të identifikueshëm. Megjithatë, ka kushte që favorizojnë fillimin e sëmundjes:

 • Tërheqja vitreomakulare (d.m.th. ndarja e trupit qelqor nga retina);
 • Gjinia femërore;
 • Mosha;
 • Trauma në sy;
 • Miopi e lartë;
 • Faktorët vaskularë dhe okluzionet venoze.

Në përgjithësi, vrima makulare është e njëanshme, por ka raste kur sëmundja prek të dy sytë.

Simptomat:

Në fazat e fillimit të sëmundjes, simptomat e lidhura me vrimën makulare janë relativisht të lehta dhe tentojnë të përkeqësohen ndërsa hapja në makulë bëhet më e madhe. Simptomat fillestare të sëmundjes janë:

 • Vizioni qendror i paqartë dhe i shtrembëruar;
 • Deformimi i imazhit (metamorfopsi);
 • Vështirësi në shikimin e afërt.

Në një fazë të avancuar, simptomat bëhen gjithnjë e më të rënda dhe të bezdisshme, duke e penguar subjektin të njohë detajet e asaj që po vëzhgon, si nga distanca ashtu edhe nga afër, dhe duke shkaktuar një përkeqësim të dukshëm të shikimit që shfaqet gjithnjë e më shumë i shtrembëruar dhe i penguar nga një skotomë qendrore (njollë e errët). Si në fazat e hershme ashtu edhe në ato të vonshme, vrima qendrore është gjithmonë pa dhimbje.

Diagnoza:

Për diagnozën e vrimës makulare, okulisti në përgjithësi përdor tre lloje testesh:

 • Ekzaminimi i fundusit;
 • Ekzaminimi OCT (tomografi optike e kompjuterizuar);
 • Fluorangiografia e retinës.

Ekzaminimi i fundusit ju lejon të shikoni në thellësi strukturat e brendshme të syrit; Tomografia optike e kompjuterizuar (OCT) ju lejon të merrni skanime të sakta të retinës, makulës, kornesë dhe nervit optik; në fund, fluorangiografia e retinës identifikon patologjitë vaskulare të syrit. Nëpërmjet këtyre tre testeve, mjeku okulist arrin të përcaktojë shtrirjen e sëmundjes dhe metodat e ndërhyrjes në këtë të fundit.

Mjekimi:

Trajtimi i vrimës makulare mund të bëhet vetëm dhe ekskluzivisht me rrugë kirurgjikale, nëpërmjet vitrektomisë. Vitrektomia konsiston në heqjen e trupit të qelqit dhe në heqjen e membranave epiretinale, të cilat lejojnë që vrima makulare të rrafshohet duke ngritur skajet e saj. Shkalla e suksesit të operacionit është në përpjesëtim të zhdrejtë me madhësinë e vrimës makulare: sa më e vogël të jetë vrima, aq më shumë ka të ngjarë që operacioni të japë rezultate plotësisht të kënaqshme.

Në rastin e edemës makulare cistoide, nga ana tjetër, përshkruhen pika sysh të bazuara në barna antiinflamatore josteroide (NSAID) ose kortikosteroide të cilat ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe ënjtjes së syrit.

Zgjidhja kirurgjikale e edemës makulare, nga ana tjetër, përfaqësohet nga vitrektomia, e cila lejon kirurgun të eliminojë lëngjet që rrjedhin nga enët e gjakut dhe të riparojë dëmtimet e shkaktuara në sistemin vaskular.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.