ALB | ENG

Variçet e gjymtyrëve të poshtme

Variçet e gjymtyrëve të poshtme janë një patologji shumë e zakonshme e karakterizuar nga zgjerimi i përhershëm i një ose më shumë venave që shpesh marrin një ecuri të përdredhur. Është një insuficiencë venoze që prek më shpesh venat sipërfaqësore.

Shkaqet:

Faktorët që favorizojnë formimin e variçeve të gjymtyrëve të poshtme janë:

 • Puna e zgjatur në një pozicion në këmbë;
 • Puna e zgjatur në një mjedis të ngrohtë (promovon zgjerimin e enëve);
 • Ndryshimi kongjenital i venave;
 • Mosha (zhvillohet midis 30 dhe 50 vjeç);
 • Zhvillohet te subjektet femra;
 • Konstipacion (pengon kthimin e gjakut venoz lart);
 • Obeziteti.


Simptomat:

Simptomat evidente të venave me variçe të gjymtyrëve të poshtme ndodhin vetëm kur patologjia është tashmë në një fazë të avancuar dhe përfshin praninë e edemës së zhvilluar thjesht në zonën e malleolusit. Ato shoqërohen me simptoma të tjera që mund të renditen më poshtë:

 • Ndjenja e rëndesës në këmbë;
 • Ngërçet;
 • Rritje e temperaturës në zonën e edemës;
 • Kruajtje e lokalizuar;
 • Enjtje e kyçeve dhe këmbëve.


Diagnoza:

Në radhë të parë, diagnoza e variçeve të gjymtyrëve të poshtme kryhet klinikisht duke analizuar drejtpërdrejt gjymtyrën dhe duke vlerësuar praninë e edemës në zonën e malleolusit.
Në rast se ka dyshime për praninë reale të patologjisë, është e mundur të mbështeteni në një ekzaminim Eco Color Doppler, nëpërmjet të cilit vlerësohet funksionaliteti i sistemit venoz sipërfaqësor.

Mjekimi:

Nëse vena safene arrin përmasa të mëdha, trajtimi është kirurgjik duke përdorur safenektominë tradicionale. Venat varikoze mund të trajtohen edhe me ablacion termik me lazer.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji:

Ablacioni termik me lazer i venave me variçe

Venat varikoze mund të trajtohen me ablacion termik me lazer minimalisht invaziv. Nën kontrollin ekografik futet një kateter në venën safene dhe nëpërmjet sondës me laser emetohet energji termike brenda venës së sëmurë e cila kauterizohet, pra vena mbyllet dhe shkakton zhdukjen progresive të saj. Nëse është e nevojshme, është gjithashtu e mundur të hiqen variçet e enëve kolaterale të venës safene me prerje të vogla të mëtejshme në këmbë ose kofshë. Operacioni kryhet me anestezi lokale dhe avantazhi i kësaj teknike minimalisht invazive është se shmangen traumat e indeve dhe dëmtimi i mundshëm i nervave periferikë. Dhimbja tashmë në ditën e operacionit është reduktuar shumë, shtrimi në spital nuk është i nevojshëm dhe pacienti mund të rifillojë menjëherë jetën e tij të përditshme.

Safenektomia

Operacioni i safenektomisë konsiston në heqjen e venës së madhe apo të vogël safenoze me anë të “zhveshjes” të cilat rezultojnë të jenë të papërmbajtura, pra nuk janë më në gjendje të bartin siç duhet gjakun nga fundi në majë të këmbës.
Kirurgjia tradicionale kryhet me një prerje 3-4 cm në ijë, përgjatë rrudhës së kofshës dhe një më të vogël prej 1 cm në kyçin e këmbës, kjo lejon izolimin e venës në të dy skajet dhe kanulimin e saj me sondë që nxjerr venë (zhveshje). Në përgjithësi, në gjymtyrë ka vena të shumta inkontinente (varikoze) që varen nga degët kolaterale të venës safene dhe të cilat hiqen me prerje të vogla (varicektomi) dhe hiqen nga kirurgu vaskular.
Në përfundim të operacionit, këmba fashohet me një fashë elastike dhe fasha mbahet për 10 ditë. Në përgjithësi, trajtimi është efektiv dhe përfundimtar. Nëse nga ana tjetër, vena safene trajtohet duke përdorur teknika alternative si lazeri ose radiofrekuenca, është e mundur që disa simptoma të vazhdojnë ose të rishfaqen në distancë.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.