ALB | ENG

Vaginoza bakteriale

Vaginoza bakteriale është një infeksion që përfshin sistemin gjenital femëror duke ndryshuar pH dhe florën normale vaginale. Përfaqëson një nga infeksionet intime më të zakonshme tek gratë në moshë riprodhuese dhe karakterizohet, veçanërisht, nga një çekuilibër në mikroorganizmat përgjegjës për mbrojtjen e mjedisit vaginal. Ulja e Lactobacilli lejon hyrjen dhe përhapjen e baktereve të mposhtura normalisht nga komponentët acidikë të pH vaginale.

Shkaqet:

Shkaqet që favorizojnë shfaqjen e vaginozës bakteriale janë të ndryshme dhe ndryshojnë në varësi të gjendjes në të cilën ndodhet pacienti; Zakonisht ky lloj infeksioni lidhet drejtpërdrejt me Gardnerella vaginalis, e cila është një bakter i cili, duke u përhapur së tepërmi, ndryshon florën normale bakteriale të organit gjenital femëror.

Faktorët kryesorë të rrezikut që lidhen me këtë gjendje janë:

 • Higjiena intime e dobët;
 • Përdorimi i detergjenteve tepër agresivë;
 • Përdorimi i kontraceptivëve intrauterine si IUD;
 • Predispozita gjenetike;
 • Periudha pas shtatzënisë;
 • Marrëdhëniet seksuale të pambrojtura: Sperma mund të ndryshojë nivelet  normale të pH vaginale.


Simptomat

Vaginoza bakteriale shfaqet kryesisht përmes:

 • Kruajtje vulvo-vaginale;
 • Sekrecione jonormale;
 • Erë e keqe vaginale;
 • Irritim i lehtë i organit gjenital;    –
 • Vaginismus: tkurrje e pavullnetshme e muskujve të vaginës.


Diagnoza

Diagnoza e këtij infeksioni bëhet përmes një ekzaminimi gjinekologjik: mjeku do të kontrollojë organin gjenital të pacientit dhe do të analizojë një mostër të lëngut vaginal për të identifikuar bakteret përgjegjëse.

Trajtimi:

Trajtimi për vaginozën bakteriale bazohet në përshkrimin e antibiotikëve si:

 • Metronidazoli;
 • Tinidazoli;
 • Klindamicina;

Rekomandohet gjithashtu të përvetësoni zakone të mira higjienike, të preferoni të brendshme pambuku (mundësisht të bardha) dhe të përdorni metoda kontraceptive si prezervativët për të shmangur kontaktin me agjentë të mundshëm infektivë.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.