ALB | ENG

Vaginiti

Vaginiti është një infeksion që prek organin gjenital femëror që shfaqet si rezultat i një ndryshimi në pH vaginale; shkakton kruajtje dhe djegie në zonën e përflakur të pacientit. Në mënyrë të veçantë, ky ndryshim modifikon ekuilibrin fiziologjik të baktereve që normalisht janë të pranishme në vaginë, duke lejuar që mikrobet patogjene të hyjnë tinëz. Çrregullimi mund të shkaktohet nga bakteret, kërpudhat, protozoarët dhe ndryshimet e rëndësishme hormonale si menopauza.

Shkaqet:

Shkaqet e vaginitit ndryshojnë në varësi të pacientit, ato mund të jenë infektive, hormonale ose të vijnë nga acarimi.
Kur është fjala për:

 • Infeksionet, shkaqet kryesore janë për shkak të pranisë së kërpudhave si Candida, baktereve si Gardnerella vaginalis ose protozoarëve si Trichomonas vaginalis;
 • Hormonet, shkaqet i atribuohen ndryshimeve hormonale si menopauza (rënia e estrogjenit), lindja e fëmijës ose ushqyerja me gji.
 • Irritimi, i referohet pasojave që vijnë nga konsumimi i detergjenteve shumë agresive, parfumeve dhe prezervativëve që nuk janë në përputhje me lëkurën tuaj, ose përdorimi i veshjeve që nuk marrin frymë dhe prania e një trupi të huaj.


Simptomat:

 • Vaginiti është një patologji që manifestohet përmes:
 • Kruarjes;
 • Djegies;
 • Irritimit;
 • Dhimbjes gjatë aktit seksual;
 • Sekrecioneve vaginale me ngjyrë të bardhë ose gjakderdhje të lehtë;
 • Dhimbjes gjatë urinimit;
 • Thatësisë vaginale;


Diagnoza:

Diagnoza vendoset nëpërmjet një ekzaminimi gjinekologjik nëpërmjet analizës së simptomave të akuzuara nga pacienti. Është e rëndësishme që pas shfaqjes së shenjave jonormale të shkoni sa më shpejt te mjeku, në mënyrë që të ndërhyni në kohë dhe të trajtoni inflamacionin përpara se të përkeqësohet ose t’i transmetohet partnerit.

Mjekimi:

Trajtimi ndryshon në varësi të shkakut nga i cili lindi inflamacioni. Në rast të vaginitit bakterial, gjinekologu do të përshkruajë antibiotikë të tillë si metronidazol dhe tinidazole për t’u aplikuar drejtpërdrejt në vaginë.
Përsa i përket vaginitit të shkaktuar nga ndryshimet hormonale, megjithatë, ka terapi zëvendësuese hormonale, të cilat ndërhyjnë duke rivendosur nivelet normale të hormoneve tek gruaja që ka pësuar ndryshimin.
Së fundi, për të trajtuar inflamacionin e shkaktuar nga irrituesit, thjesht ndaloni përdorimin e tyre dhe zgjidhni pastrues delikate intime që nuk ndryshojnë pH-në vaginale.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.