ALB | ENG

Uveitis

Uveiti është inflamacion i plotë ose i pjesshëm i uvea, tunika mesatare vaskulare e syrit e vendosur midis retinës dhe kornesë. Bazuar në pjesën e uvea-s të prekur nga inflamacioni, mund të bëhet një dallim midis:

Uveiti anterior: prek zonën e irisit, trupin ciliar dhe kornenë; mund të shkaktojë katarakte, glaukoma dhe probleme të kornesë.

Uveiti posterior: prek fundusin (dhe rrjedhimisht retinën) dhe mund të shkaktojë edemë makulare, retinopati dhe inflamacion të nervit optik.

Uveiti i ndërmjetëm: ndodh midis pjesës së pasme të trupave ciliar dhe kufirit të përparmë të sipërfaqes së retinës dhe mund të jetë shkaku i edemës makulare cistoide ose shkëputjes së retinës.

Panuveiti: prek të gjitha segmentet e syrit.

Në bazë të kohës së shfaqjes së sëmundjes, është e mundur të bëhet një dallim i mëtejshëm midis uveitit kronik dhe uveitit akut: i pari zgjat më shumë se 6 muaj, ndërsa i dyti zgjidhet në një periudhë më pak se 6 javë.

Shkaqet e uveitit mund të jenë endogjene, dhe për këtë arsye diktohen nga faktorë të brendshëm të trupit, ose ekzogjenë, dhe për këtë arsye diktohen nga faktorë të jashtëm të trupit (për shembull, infeksionet ose sëmundjet autoimune). Ndonjëherë uveiti mund të ndodhë edhe si rezultat i një operacioni të pasuksesshëm të syrit.

Simptomat:

Simptomat e lidhura me uveitin mund të ndryshojnë në varësi të faktit nëse është uveit akut ose kronik dhe pjesës së përfshirë të uveit. Në përgjithësi, simptomat paralajmëruese të uveitit janë:

  • Skuqje e syve dhe dhimbje;
  • Fotofobi;
  • Shikimi i turbullt dhe i reduktuar;
  • Floaters (mizat fluturuese);

Këto këmbana alarmi ndodhin papritur dhe tentojnë të përkeqësohen me shpejtësi gjatë disa orësh ose disa ditësh. Përveç kësaj, bebëza e syrit e prekur nga sëmundja mund të pësojë një ndryshim të lehtë në formë, duke u tkurrur dhe duke reaguar ndaj dritës në mënyrë joadekuate. Shpesh, simptomat e uveitit janë shumë të ngjashme me ato të konjuktivitit: për këtë arsye, të dy gjendjet ndonjëherë ngatërrohen.

Diagnoza:

Diagnoza e uveitit kryhet duke përdorur një sërë pajisjesh – llambë me çarje, oftalmoskop, tonometër – të cilat lejojnë okulistin të kryejë një ekzaminim objektiv të syrit.

Pacienti gjithashtu mund t’i nënshtrohet testeve diagnostikuese më të synuara, të tilla si analizat e gjakut, testet e lëkurës dhe rrezet X. Në rast se mjeku dyshon për praninë e një uveiti infektiv, duhet të kryhet një biopsi e syrit duke marrë një mostër indi nga syri për të kryer një hetim citologjik të mëvonshëm.

Mjekimi:

Trajtimi i uveitit ndryshon ndjeshëm sipas llojit të çrregullimit dhe shkaqeve që e kanë shkaktuar atë. Për trajtimin simptomatik të uveitit, barnat më të përshtatshme janë kortikosteroidet dhe midriatikët, të afta për të lehtësuar gjendjen inflamatore të syrit. Në rast se patologjia ka lindur nga një shkak infektiv, ne vazhdojmë me pika antibiotike, antivirale ose antifungale të syve; ndërsa nëse shkaktari nxitës i uveitit është një sëmundje autoimune, barnat më të përshtatshme për mjekim janë imunosupresorët.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.