ALB | ENG

Tumori i Stomakut

Kanceri i stomakut përbën pothuajse 25% të të gjitha llojeve të kancerit në Evropë dhe në përgjithësi prek njerëzit nga mosha 45 vjeç. Në rreth 90% të rasteve e ka origjinën nga pjesa më e brendshme e murit të stomakut, mukoza dhe quhet “adenokarcinoma”. Forma të tjera të kancerit të stomakut, shumë më pak të shpeshta, e kanë origjinën nga shtresat më të thella të këtij organi (sarkomat), nga indet limfatike (limfomat) ose nga qelizat që prodhojnë hormone (karcinoidet).


Shkaqet

Gjatë viteve, studiuesit kanë identifikuar faktorë të shumtë rreziku përgjegjës për shfaqjen e adenokarcinomës, forma më e zakonshme e kancerit të stomakut. Midis këtyre:

 • Inflamacion kronik i stomakut për shkak të infeksionit Helicobacter Pylori. Është një bakter i aftë të dëmtojë mukozën që rreshton stomakun, duke lejuar kështu që lëngjet e stomakut të arrijnë në murin themelor të organit dhe të lehtësojnë shfaqjen e tumoreve;
 • Marrja e ushqimeve që i nënshtrohen karbonizimit të pjesshëm dhe e mishit të kuq është e dëmshme.
 • Abuzimi me alkoolin dhe pirja e duhanit;
 • Anemia pernicioze e shkaktuar nga mungesa e vitaminës B12;
 • Prania e polipeve gastrike.
 • Rezeksioni i mëparshëm i stomakut për ulçerë;
 • Familjariteti (ndryshimi i gjeneve duke përfshirë APC dhe p53).


Simptomat

Një diagnozë e vonë bëhet shpesh për kancerin e stomakut. Kjo varet nga asimptomatikiteti i sëmundjes, të paktën në fazat fillestare. Megjithatë, ndër simptomat më të zakonshme të kancerit të stomakut vlen të përmendet:

 • Dhimbje barku;
 • Vështirësi në tretje;
 • Nauze dhe të vjella;
 • Humbje peshe;
 • Lodhje;
 • Refuzimi për të ngrënë mish (sarkofobia);
 • Hemorragji që rezulton në të vjella me gjak (simptomë e vonë);
 • Jashtëqitje me ngjyrë të katranit, me ushqim të tretur keq ose me shumë gjak (simptomë e vonë).


Diagnoza

Hetimet klinike të nevojshme për të vendosur një diagnozë të kancerit të mëlçisë janë: Ezofagogastroduodenoskopia – EGDS (gastroskopia): mundëson vizualizimin e tumorit, marrjen e mostrave të biopsisë, kryerjen e rezeksioneve zgjidhëse në rast të tumorit në fazat fillestare ose monitorimin e sëmundjes me kalimin e kohës;
Endoskopia: ky është një ekografi që kryhet gjatë EGDS për të analizuar murin e brendshëm të stomakut. Është shumë e rëndësishme të përcaktohet se sa larg tumori ka infiltruar murin e stomakut, të identifikohet prania e nyjeve limfatike perigastrike dhe të vlerësohet nëse ka arritur në organet e afërta;
CT skanimi: ju lejon të diagnostikoni praninë e metastazave; Laparoskopia: duke futur një videokamerë në bark, ju lejon të kontrolloni shëndetin e peritoneumit.


Trajtimi:

Trajtimi për kancerin e stomakut varet nga faza e sëmundjes dhe gjendja e pacientit.
Trajtimi kryesor është kirurgjikal për rastet e operueshme. Roli i kimioterapisë dhe ndoshta i barnave biologjike është gjithashtu thelbësor; sekuenca e trajtimeve (kirurgjia para dhe kimioterapia pas, ose kimioterapia para dhe pas operacionit) duhet të vlerësohet në një mënyrë multidisiplinare.

Trajtime te tjera qe mund te aplikohen ne kete patologji:

Kirurgjia e stomakut:

Stomaku është një organ i sistemit të tretjes që ndodhet midis ezofagut dhe zorrës së hollë. Brenda grumbullohet ushqimi dhe zhvillohet procesi i tretjes së proteinave dhe karbohidrateve. Rezeksioni kirurgjik, i quajtur gjithashtu gastrektomia, është trajtimi kryesor për kancerin e stomakut.
Varësisht nga pjesa e stomakut në të cilën është e nevojshme të ndërhyhet, mund të kryhen lloje të ndryshme gastrektomie:
Gastrektomia totale: përfshin heqjen e të gjithë stomakut dhe kërkon krijimin e një kalimi midis ezofagut dhe zorrës së hollë për ushqimin e gëlltitur.
Gastrektomia e pjesshme: përfshin heqjen e pjesës së poshtme të stomakut dhe pasohet nga lidhja midis pjesës së sipërme të stomakut dhe zorrës së hollë.
Ezofagogastrektomia polare e sipërme: përfshin heqjen e pjesës së sipërme të stomakut dhe një seksioni të ezofagut. Gjithashtu në këtë rast vijon lidhja ndërmjet pjesës së mbetur të stomakut dhe pjesës së mbetur të ezofagut.

Kirurgjia minimale invazive e stomakut: laparoskopia

Teknika kirurgjikale e përdorur për rezeksionin e stomakut në rast kanceri të avancuar është ajo tradicionale e hapur. Në këto rrethana, heqja e kombinuar e organeve të tjera si pankreasi, shpretka dhe mëlçia është shpesh e nevojshme. Kanceret në fazat më pak të avancuara mund të trajtohen në vend të kësaj me laparoskopi, një teknikë minimalisht invazive falë së cilës stomaku arrihet nga instrumentet kirurgjikale përmes prerjeve të vogla.
Laparoskopia ju lejon të merrni rezultatet e kirurgjisë tradicionale të hapur, por gjithashtu ju lejon të keni avantazhe të shumta për pacientin si reduktimi i rrezikut operativ dhe koha e rikuperimit pas operacionit.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.