ALB | ENG

Tumori i prostatës

Prostata është një gjendër e sistemit riprodhues mashkullor, e vendosur në legen, në pjesën inferiore të fshikëzës dhe përballë rektumit, e cila rrethon pjesën e sipërme të uretrës përpara se ajo të hyjë në fshikëz.

Funksioni i tij kryesor është të prodhojë dhe lëshojë sekrecione prostatike, një nga përbërësit e spermës, i cili përmban elementët e nevojshëm për të ushqyer dhe transportuar spermën.
Për shkak të vendndodhjes së saj anatomike dhe funksioneve në të cilat është e përfshirë, prostata ndikon në urinimin, ereksionin dhe ejakulimin.

Kanceri i prostatës është statistikisht kanceri më i shpeshtë te meshkujt mbi 50 vjeç .
Incidenca e kancerit të prostatës rritet me moshën. Incidenca maksimale vërehet ndërmjet moshës 65 dhe 74 vjeç; megjithatë, ai mbetet një tumor shumë i rrallë para moshës 45 vjeçare.

Shkaqet

Faktori kryesor i rrezikut për zhvillimin e kancerit të prostatës është mosha; për më tepër ka faktorë të tjerë të rëndësishëm si familjariteti – të cilit duhet t’i caktohet një rrugë e personalizuar parandalimi. -, dieta (konsumimi i lartë i vitaminës E dhe acideve yndyrore omega-3 duket se janë faktorë mbrojtës), raca (afro-amerikanët janë në rrezik më të madh nga kanceri) dhe mënyra e jetesës.

Simptomat

Kanceri i prostatës është një sëmundje asimptomatike në shumicën e rasteve dhe diagnoza e tij është shpesh e rastësishme. Për këtë arsye, screeening për kancerin e prostatës bazuar në matjen e PSA (Antigjen specifik i Prostatës, i matur në gjak) dhe ekzaminimi rektal ka marrë tashmë një rëndësi të caktuar.

Diagnoza

Kanceri i prostatës i nënshtrohet ekzaminimit dytësor falë analizës së gjakut të PSA (antigjen specifik i prostatës) dhe vlerësimit të specializuar. Vlera e PSA duhet të interpretohet individualisht në bazë të historisë klinike dhe familjare të individit, pasi nuk ka vlerë të vërtetë “normale”.
Në rast të vlerave të larta të PSA-së, është e justifikuar të dyshohet për kancer të prostatës, megjithatë ka disa gjendje përgjegjëse për rritjen e PSA (infeksionet, hipertrofia beninje e prostatës etj.) për të cilat është gjithmonë e nevojshme t’i drejtoheni specialistit për vlerësimin digitorektal, dhe për thellim të mëtejshëm diagnostikues. Rrallë herë fillimi mund të jetë simptomatik me një rritje të shpeshtësisë së urinimit ose një përkeqësim të fluksit urinar, gjak në urinë, probleme me ereksionin, mosmbajtje urinare etj.

Përballë një dyshimi klinik të bazuar mirë, rruga diagnostike mund të drejtohet drejt një hetimi radiologjik me kryerjen e një rezonance multiparametrike të barkut me kontrast, në bazë të të cilit është e mundur në strukturën tonë të kryhen biopsi në lezionet e identifikuara në imazhe (teknika e shkrirjes ( fusion)) ose, në varësi të klinikës, është e mundur që të përdoret drejtpërdrejt biopsia tradicionale e prostatës.

Terapitë:
Zgjedhja e opsionit terapeutik personalizohet sipas karakteristikave të pacientit dhe sëmundjes.
Rruga më e mirë terapeutike për pacientin ndikohet nga:

 • Karakteristikat e tumorit;
 • Mosha biologjike (jo anagrafike);
 • Burimet e strukturës (teknologji e avancuar në kirurgji dhe radioterapi, onkologji urogjenitale, radiodiagnostikë e gjeneratës së fundit);
 • Prania e një ekipi multidisiplinar të përbërë nga një onkolog, anatomopatolog, radioterapist, urolog, geriatër dhe radiolog
 • Trajtimi kirurgjik
 • Trajtimi me radioterapi


Teknika eksperimentale:

Përveç teknikave tradicionale, në raste të përzgjedhura është e mundur që pacienti t’i nënshtrohet terapisë ablative si:

 • Krioterapia e prostatës, një procedurë minimale invazive, e cila kryhet duke futur gjilpëra specifike të quajtura “krioprobe” në prostatë përmes perineumit, zonës midis skrotumit dhe anusit. Pasi të jenë futur kriosondat, ngrirja e gjëndrës së prostatës bëhet duke përdorur gaz Argon.
 • Termoablacioni i prostatës HIFU (Ultratingulli i fokusuar me intensitet të lartë) është një terapi minimale invazive për kancerin e prostatës, e cila synon ablacionin termik të gjendrës me anë të ultratingujve të fokusuar me energji të lartë, i aftë për të gjeneruar temperatura 80 – 95 °C në indin e prostatës.

Mjekimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Trajtimi me radioterapi për kancerin e prostatës

Radioterapia mbetet një alternativë e vlefshme terapeutike për pacientët me kancer të prostatës që nuk janë të përshtatshëm për kirurgji, me rezultate të shkëlqyera kurimi për stadet jo të avancuara të sëmundjes.

Kjo lloj terapie mund të ketë qëllime të ndryshme:

 • Qëllim kurativ: kryhet për të eliminuar rrënjësisht të gjitha qelizat kancerogjene të pranishme në prostatë dhe / ose nyjet limfatike të legenit;
 • Synimi ndihmues post-operativ: kryhet brenda pak muajsh pas operacionit për të eliminuar çdo qelizë tumorale të mbetur dhe për të zvogëluar rrezikun e përsëritjes lokale;
 • Qëllimi i shpëtimit pas operacionit: kryhet pas operacionit vetëm në rast të rritjes së PSA dhe/ose në rast të përsëritjes; synimi paliativ: kryhet tek pacientët tek të cilët sëmundja është përhapur në organe të tjera, për shembull në kocka. Në këtë rast shërben për të qetësuar dhimbjen dhe gjithashtu për të konsoliduar kockën, duke ulur rrezikun e frakturës;
 • Trajtimi paliativ mund të kryhet edhe në prostatë kur sëmundja është e shtrirë në nivel lokal dhe mund të kushtëzojë simptomat lokale nga ngjeshja/infiltrimi i organeve të afërta (fshikëz, rektum);
 • Prostatektomia radikale robotike.

Është një operacion i prostatës në rastin e tumorit: prostata dhe vezikulat seminale hiqen plotësisht.

Deri para disa vitesh prostatektomia radikale bëhej “në të hapur”, pra bërja e një prerjeje mes kërthizës dhe pubisit.
Sot kësaj praktike i është shtuar edhe prostatektomia radikale mini invazive, e cila ju lejon të operoni duke kryer 4-5 prerje të vogla në bark, duke reduktuar invazivitetin në minimum.

Teknika e parë e aplikuar është ajo laparoskopike, e cila përdor një pamje dydimensionale dhe instrumente të ngurta, por vështirësitë teknike të ndërhyrjes nuk kanë lejuar përhapjen e shpejtë të saj.
Në përgjithësi, ditën e parë pas operacionit rifillohet një dietë, ngrihet nga shtrati dhe hiqet dreni.
Duke filluar nga dita e 3/4 pas operacionit, pacienti mund të shkoje në shtëpi, mundësisht me kateterin e fshikëzës, i cili duhet të mbahet në vend deri në 7 ditë pas operacionit.
Heqja e prostatës do të çojë në mungesë të prodhimit të spermës. Pas prostatektomisë, në disa raste të sëmundjes klinikisht më të avancuar ose në rast se operacioni nuk ka arritur të heqë plotësisht neoplazine, trajtimi me radioterapi mund të jetë i nevojshëm për të garantuar një qëllim kurues.

Bazuar në njohuritë më të fundit shkencore, ekzekutimi i procedurës së propozuar mund
çojnë në komplikimet e mundshme të mëposhtme:

Komplikimet e hershme:

 • Gjakderdhje e rëndë (përfshin mundësinë e transfuzionit të gjakut);
 • Dëmtimi i organeve të barkut (zorrët, ureteri, fshikëza, etj);
 • Infeksion (sidomos i plagës kirurgjikale);
 • Dështimi i anastomozës veziko-uretrale (me pasojë humbje të urinës rrjedhje jashtë traktit urinar, në përgjithësi zgjidhet duke mbajtur kateterin e fshikëzës në vendpër disa javë);
 • Limfocela (d.m.th. akumulimi i lëngut limfatik në vendet e heqjes së nyjeve limfatike, të cilat mund të pësojnë infeksion ose trombozë të enëve të gjakut fqinjë. Në raste të veçanta, mund të jetë i nevojshëm drenimi kirurgjik ose perkutan).


Komplikimet e vonshme:

 • Disfunksioni erektil: paaftësia për të patur ereksion të plotë dhe të mjaftueshëm për raportin. Mundësia e ruajtjes së funksionit erektil varet nga potenca para operacionit, mosha e pacientit, stadi i sëmundjes dhe ruajtja e fashave neuro-vaskulare periprostatike: si rrjedhoje përqindja e impotencës është shumë e ndryshme);
 • Inkontinence urinare (vetëm një përqindje e vogël e pacientëve vazhdojnë ta kenë disa muaj pas operacionit);
 • Ngushtimi i anastomozës veziko-uretrale (është shumë e rrallë dhe ndodh muaj ose vite pas operacionit duke shkaktuar vështirësi të konsiderueshme ose pamundësi për të urinuar. Mund të kërkojë ndërhyrje endoskopike për t’u zgjidhur).


Si rregull, për këtë lloj ndërhyrjeje, a janë të parashikueshme pasojat, të përkohshme apo të përhershme, për funksionet e organizmit? A janë planifikuar aktivitete rikuperimi?

 • Mosfunksionimi erektil (kjo ngjarje varet nga faktorë të shumtë, duke përfshirë funksionin erektil para operacionit, sëmundjet shoqëruese dhe moshën e pacientit dhe mundësinë e kryerjes së një operacioni që mbron nervat që japin ereksionin – të ashtuquajturat ” nerve-sparing ” – pa rrezikuar kompromentimin e radikalitetit onkologjik. Koha e nevojshme për rivendosjen e funksionit erektil është e ndryshueshme dhe mund të shkojë deri në dy vjet. Në disa raste mund të propozohet terapi specifike me ilaçe për qëllime rehabilitimi. Në përgjithësi, disfunksioni erektil mund të trajtohet përfundimisht me medikamente ose kirurgji, në varësi të indikacioneve);
 • Inkontinencë urinare (rikuperimi i pjesshëm ose i plotë inkontinencës në përgjithësi ndodh brenda disa javësh, spontanisht ose me ndihmën e fizioterapisë specifike të dyshemesë së legenit. Në rastet më serioze, mosmbajtja mund të përfitojë nga trajtimi kirurgjik specifik: zmadhimi ose implantimi i një muskul unazor artificial.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.