ALB | ENG

Tumori i Mëlçisë

Karcinoma hepatocelulare është kanceri primar më i zakonshëm i mëlçisë. E ka origjinën nga hepatocitet kryesisht për shkak të sëmundjeve kronike të mëlçisë ose cirrozës.


Shkaqet:

Shkaqet kryesore të pranisë së karcinomës hepatoqelizore janë hepatiti B ose C dhe cirroza, fillimi në një mëlçi të shëndetshme është shumë më i rrallë. Për këtë arsye është e këshillueshme që ata që vuajnë nga këto patologji të kryejnë kontrolle periodike nëpërmjet analizave të gjakut për të parandaluar zhvillimin e mundshëm të neoplazmës.


Simptomat:

Fazat e hershme të karcinomës hepatoqelizore janë kryesisht asimptomatike. Në përgjithësi, pacientët me këtë sëmundje shfaqin shenjat tipike të cirrozës së avancuar:

  • Gjakderdhje variceale;
  • Verdhëza;
  • Rritja e vëllimit të hemorroideve;
  • Mungesa e oreksit;
  • Rritja e volumit të barkut;
  • Dhimbje e lokalizuar në pjesën e sipërme të stomakut që rrezaton në tehun e shpatullës.


Diagnoza:

Diagnoza e hershme është shumë e rëndësishme, sepse kur karcinoma hepatocelulare është në një fazë të hershme, është më e lehtë e trajtueshme. Së pari, është e nevojshme të kryhen analiza specifike të gjakut. Ato shoqërohen gjithmonë me një ekografi ose tomografi të kompjuterizuar ose rezonancë magnetike. Në disa raste, kërkohet gjithashtu një biopsi.


Trajtimi:

Terapia për trajtimin e karcinomës hepatocelulare varion sipas zhvillimit të tumorit dhe pranisë së sëmundjeve kronike të mëlçisë si cirroza dhe hepatiti. Në rast se mëlçia ka ende funksionalitetin e saj, është e mundur që të procedohet kirurgjikisht përmes një rezeksioni të pjesës që paraqet karcinomën. Nëse nga ana tjetër, aktiviteti normal hepatik rrezikohet nga prania e cirrozës, përdoren strategji terapeutike jokirurgjikale, të cilat aktualisht janë të shumta (radiofrekuenca, mikrovalë, radioterapi, radioterapi endovaskulare.) dhe për t’u vlerësuar rast pas rasti.
Në disa pacientë përdoret transplanti i mëlçisë.

Trajtime të tjera që mund të aplikohen për këtë patologji:

Kirurgjia Mëlçisë: Mëlçia është vendi më i shpeshtë i metastazave, veçanërisht i tumoreve parësore të traktit gastrointestinal (p.sh. metastazat në mëlçi të tumoreve kolorektal).
Tumoret primare të mëlçisë (Hepatokarcinoma, Kolangiokarcinoma e konvergjencës biliare, Kolangiokarcinoma intrahepatike) përfaqësojnë një nga shkaqet kryesore të vdekshmërisë së lidhur me kancerin dhe incidenca e tyre është vazhdimisht në rritje. Rezeksioni i mëlçisë konsiderohet jo vetëm trajtimi i referencës, por edhe ai i lidhur me mbijetesën më të mirë si për tumoret primare të mëlçisë, ashtu edhe për metastazat e mëlçisë të operueshme. Duhet theksuar se në shumicën e rasteve, resekcioni i mëlçisë është një nga hapat e një trajtimi sekuencial dhe multidisiplinar (kirurg, onkolog, radioterapist, nutricionist, etj.).
Kirurgjia hepatike është padiskutim komplekse dhe kërkon aftësitë e kirurgëve specialistë. Aktualisht është e mundur të kryhen në mënyrë të sigurtë, në pacientë të përzgjedhur: rezeksione të mëdha hepatike të shtrira deri në 75% të vëllimit hepatik, rezeksione hepatike iterative dhe rezeksione hepatike të shoqëruara me rezeksione vaskulare. Kohët e fundit, laparoskopia dhe kirurgjia robotike janë bërë një alternativë e sigurt dhe “minimisht invazive” ndaj resekcionit “të hapur” të mëlçisë, në shumë raste.

Kirurgjia minimale invazive e mëlçisë: laparoskopia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.