ALB | ENG

Tumori i anusit

Kanali anal është një tub prej rreth 4 cm që lidh pjesën e fundit të zorrëve me pjesën e jashtme. Nga brenda është e veshur me një membranë mukoze që përmban lloje të ndryshme qelizash; kur këto, për arsye të ndryshme, degjenerojnë në qeliza kanceroze, lind një tumor. Përveç kanalit, në zhvillimin e tumorit mund të përfshihen edhe gjëndrat e lidhura me të (të cilat prodhojnë mukozë për të lehtësuar kalimin e jashtëqitjes) dhe hapja anale.
Tumoret që prekin kanalin anal dhe strukturat përreth mund të jenë beninje ose malinje në natyrë. Ndër të parët janë polipet, të cilat e kanë origjinën nga mukoza e kanalit dhe kondilomat, të cilat lindin në vend të tyre në pjesën e fundit të kanalit ose pak përtej hapjes anale. Ndër këto të fundit, më të shpeshtat janë karcinomat skuamoze, të cilat përbëjnë rreth 80% të të gjithë kancereve të anusit; pasuar nga adenokarcinomat, karcinomat bazaleqelizore dhe melanomat.

Shkaqet:

Faktorët kryesorë të rrezikut për kancerin e anusit janë: – Infeksioni i virusit papilloma (HPV), i transmetuar përmes marrëdhënieve seksuale të pambrojtura;

 • Virus HIV pozitiv;
 • Prania e përsëritur e lëndimeve beninje të anusit dhe rektumit (hemorroide, abscese, lytha);
 • Tymi i cigares;
 • Avancimi në moshë.


Simptomat:

Simptomat e kancerit të anusit, të cilat zakonisht shfaqen ndërsa sëmundja përparon, janë:

 • Gjakderdhje rektale;
 • Prania e gjakut në jashtëqitje;
 • Prurit në rajonin perianal;
 • Alternimi midis diarresë dhe konstipacionit;
 • Enjtje të nyjeve limfatike në rajonin anal;
 • Prania e lezioneve anorektale.


Diagnoza:

Për të vendosur një diagnozë të kancerit anal është e nevojshme, para së gjithash, të paraqitet pacienti në një vizitë me eksplorim rektal. Më pas ato kryhen:

Endoskopi, për të parë pjesën e brendshme të kanalit anal;

 • Biopsi, për të marrë dhe parë një pjesë të indit nën mikroskop;
 • CT ose PET ose MRI për të vlerësuar përhapjen e mundshme të sëmundjes.


Mjekimi:

Trajtimi për kancerin anal varet nga faktorë të ndryshëm duke përfshirë:

 • Faza e sëmundjes;
 • Prania e infeksioneve HIV;
 • Statusi imunitar i pacientit;
 • Prania ose mungesa e relapsave.
 • Trajtimi i kancerit anal është kryesisht radio-kimioterapi, vetëm në raste të veçanta është e nevojshme të drejtoheni në kirurgji.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji:

 • Kirurgjia e anusit Trajtimi i kancerit anal varet nga faktorë të shumtë si stadi i sëmundjes, statusi imunitar i pacientit, prania e infeksioneve HIV dhe prania ose mungesa e rikthimeve. Në përgjithësi, megjithatë, zgjedhja e parë është radio-kimioterapia; kirurgjia përdoret vetëm në raste specifike. Gjithashtu në këtë rast procedura mund të ndryshojë sipas kushteve të ndryshme. Nëse tumori është i vogël dhe jo i përhapur, ndërhyrja kufizohet në heqjen e rajonit të prekur dhe një seksion të kufizuar të indit përreth. Në rastet më të avancuara, megjithatë, është e nevojshme të vazhdohet me heqjen e rektumit dhe anusit dhe më pas me krijimin e një anusi artificial në nivelin e barkut për të lejuar daljen e jashtëqitjes dhe grumbullimin e tij në një qese të jashtme.
 • Kirurgjia minimale invazive e anusit: laparoskopia Kanceri anal gjithashtu mund të trajtohet në një mënyrë minimale invazive dhe veçanërisht përmes ndërhyrjeve laparoskopike, të cilat reduktojnë rrezikun kirurgjik dhe kohën e rikuperimit për pacientët. Ekziston gjithashtu një teknikë inovative kirurgjikale (TAMIS, rezeksione transanale dhe laparoskopike minimalisht invazive), e cila lejon të hiqet plotësisht një grup i zgjedhur tumoresh dhe të ruani sfinkterin anal.
 • Laparoskopia është një formë e kirurgjisë minimale invazive që ju lejon të kryeni operacione edhe shumë komplekse pa pasur nevojë të hapni barkun, por thjesht përmes prerjeve të vogla nëpër të cilat kalohen instrumentet kirurgjikale. Qëllimi i kësaj teknike është të sigurojë standardet e cilësisë onkologjike të kirurgjisë tradicionale të hapur, duke reduktuar si rrezikun kirurgjik (infeksionet dhe komplikimet), ashtu edhe dhimbjen pas operacionit dhe kohën e rikuperimit për pacientët.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.