ALB | ENG

Tumoret Papilare – Mucinoze

Tumoret papilare mucinoze të pankreasit janë një formë mjaft e rrallë e tumorit cistik, i cili prek kryesisht gratë. Në përgjithësi ato janë të natyrës beninje, por mund të ndodhë që të pësojnë degjenerim malinj. Për shkak të mungesës së simptomave të dallueshme, ato shpesh diagnostikohen gjatë testeve klinike të kryera për arsye të tjera.


Simptomat:

Tumoret papilare mucinoze janë shumë shpesh asimptomatike. Megjithatë, kur ato arrijnë përmasa të mëdha, është e mundur që ato të shkaktojnë:

 • Nauze ose të vjella;
 • Dhimbje të lehta të sipërme të stomakut;
 • Verdhëza.

Pankreatiti (episodet e dhimbjes së papritur dhe të dhunshme për shkak të pranisë së mukusit shumë të trashë në kanalet pankreatike).


Diagnoza:

Testet e gjakut nuk janë veçanërisht të dobishme për të vendosur një diagnozë pasi shënuesit e tumorit janë zakonisht normalë në prani të tumorit papilar mucinoz. Është e dobishme për të kryer:

 • CT scan
 • Rezonancë magnetike
 • Eko-endoskopi


Trajtimi:

Në rastin e tumorit papilar mucinoz, kërkohet kujdes specialistik pasi në shumë raste do të jetë e nevojshme mbikëqyrja gjatë gjithë jetës dhe në të tjera kirurgjia e pankreasit.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji.

 • Kirurgjia e pankreasit:
  Kirurgjia e pankreasit është teknikisht komplekse dhe shoqërohet me një shkallë jo të papërfillshme të komplikimeve postoperative të rënda (20% -50%) dhe fatale (2% -5%). Rezeksionet e pankreasit duhet të kryhen vetëm nga kirurgë të specializuar në kirurgjinë e pankreasit për të kufizuar vdekshmërinë pas operacionit.
 • Laparoskopia:
  Laparoskopia është një formë e kirurgjisë minimale invazive që ju lejon të kryeni operacione edhe shumë komplekse pa pasur nevojë të hapni barkun, por thjesht përmes prerjeve të vogla nëpër të cilat kalohen instrumentet kirurgjikale. Qëllimi i kësaj teknike është të sigurojë standardet e cilësisë onkologjike të kirurgjisë tradicionale të hapur, duke reduktuar si rrezikun kirurgjik (infeksionet dhe komplikimet), ashtu edhe dhimbjen pas operacionit dhe kohën e rikuperimit për pacientët.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.