ALB | ENG

Tumoret klivale

Tumoret klivale janë të vendosura në clivus, e cila është një zonë e bazës së kafkës e rrethuar nga struktura neurovaskulare të trungut të trurit. Këto kancere prekin më shpesh meshkujt sesa femrat.

Shkaqet

Tumoret klivale mund të jenë beninje ose malinje dhe dallohen sipas shkakut që përcakton formimin e tyre në:

Kordomat: gjenerohen nga notokordi embrional (struktura embrionale që lejon rritjen e kockave kraniale dhe kolonës vertebrale). Ky lloj tumori klival formohet kur disa qeliza shtesë të notokordit mbyllen në kockën në zhvillim. Kordomat janë tumore të rralla dhe me malinje të ulët, por lokalisht agresive që zhvillohen ngadalë dhe pushtojnë zonat ngjitur. Rrallë dhe në fazën e vonë mund të japin metastaza të largëta.

Kondrosarkoma: të krijuara nga kërci, megjithëse origjina e tyre nuk është ende plotësisht e qartë. Rritja e tyre është shumë e ngadaltë, në raste të rralla ato janë agresive dhe malinje. Ky lloj kanceri është më i rrallë se kordoma.

Diagnoza

Për të përcaktuar diagnozën, mjeku mund të kërkojë një ekzaminim neurologjik me të cilin vlerësohet funksionimi i nervave kranial, të përfshirë shpesh në lezione klivale (zakonisht okulomotor dhe abducens). Më pas kryhen MRI (rezonancë magnetike) dhe CT (tomografi e kompjuterizuar) për të karakterizuar më mirë lezionin dhe për të vlerësuar përfshirjen e kockave (zakonisht aspekti litik me kalcifikime të shpeshta). Është gjithashtu e mundur të kryhet një biopsi trans-nazosfenoidale e një kampioni indi për diagnozën përfundimtare.

Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e kësaj patologjie, mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit:

Kirurgjia: heqja totale mbetet e vështirë për shkak të vendit dhe përfshirjes së shpeshtë të nervave kranial. Shkalla e përsëritjes lokale është e lartë edhe në rastin e mbetjeve të vogla.

Radioterapia.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

  • Radioterapi
  • Kraniotomi

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.