ALB | ENG

Tumoret e trupit të mitrës

Mitra është organi i sistemit gjenital femëror që mirëpret dhe lejon zhvillimin e embrionit gjatë shtatzënisë; e karakterizuar nga forma e hinkës së përmbysur, ajo përbëhet nga dy pjesë: pjesa e sipërme e quajtur “trup” dhe fundi i poshtëm në vazhdimësi me vaginën e quajtur “qafë” ose “qafë e mitrës”.

Në trupin e mitrës dallohen si më poshtë:

 • endometrium, ose indi i përbërë nga gjëndra që rreshtojnë organin nga brenda
 • miometriumi, shtresa më e jashtme e përbërë nga muskuj, thelbësore për dëbimin e të porsalindurit gjatë lindjes.

Kanceri më i zakonshëm që përfshin trupin e mitrës e ka origjinën në endometrium dhe prek indin e gjëndrave. Ato shfaqen kryesisht tek femrat mbi 55 vjeç dhe renditen në vendin e gjashtë në mesin e kancereve më të diagnostikuara tek femrat.
Megjithatë, më të rralla janë sarkomat e mitrës, të cilat lindin në shtresën më të jashtme të trupit të mitrës.

Shkaqet:

Shkaqet e kancerit endometrial nuk janë ende të përcaktuara mirë, megjithëse rreziku është më i lartë tek gratë me mbizotërim të estrogjenit. Kushtet që priren të rrisin nivelet e kësaj substance në gjak përfshijnë:

 •     Obeziteti,
 •     Diabeti,
 •     Fillimi i hershëm i ciklit menstrual,
 •     Menopauza e vonshme,
 •     Sindromi i vezores policistike,
 •     Mungesa e ovulacionit, duke mos pasur fëmijë,
 •     Sindroma e Lynch.


Simptomat:

Simptomat tipike të kancerit të mitrës janë:

 • Gjakderdhje vaginale (midis cikleve, ose pas menopauzës), e shoqëruar me dhimbje legeni dhe, në disa raste, humbje peshe;
 • Rritja e sekrecioneve vaginale anormalisht të bardha, shpesh me erë të keqe;
 • Dhimbje ose vështirësi në zbrazjen e fshikëzës;
 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale.

Gjakderdhja jonormale vaginale është shenja më e zakonshme që nuk duhet nënvlerësuar; në fazat e hershme humbja merr një konsistencë ujore e cila me përparimin e sëmundjes intensifikohet.

Diagnoza:

Për të diagnostikuar këtë lloj tumori, fillimisht duhet të kryhet një ekzaminim gjinekologjik gjatë të cilit mjeku do të kontrollojë shëndetin e organit gjenital, duke i kushtuar vëmendje çdo keqformimi apo enjtjeje. Më pas do të kryhet një ekografi që do të lejojë të shikohet tumori i pranishëm në mitër.

Biopsia, ose heqja dhe analiza e indeve të prekura, më në fund do të lejojë identifikimin e qelizave kancerogjene dhe konfirmimin përfundimtar të pranisë ose mungesës së karcinomës.

Mjekimi:

Trajtimi për kancerin e trupit të mitrës përfshin kirurgji në shumicën e rasteve përmes heqjes së zonës së prekur përmes një prerjeje në murin e barkut, ose përmes vaginës.

Terapitë e tjera që mund të kombinohen janë kimioterapia, radioterapia dhe terapia hormonale.

Trajtimet përcaktohen sipas pacientit, veçanërisht në bazë të:

 •     Moshës;
 •     Për gjendjen e përgjithshme shëndetësore;
 •     Përhapjen e tumorit;
 •     Prania e mundshme e metastazave.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.