ALB | ENG

Tumoret e rajonit pineal

Tumoret e rajonit pineal formohen brenda ose rreth gjëndrës pineale. Shumica e këtyre kancereve formohen nga qelizat germinale, qelizat pineale (qelizat pineale) ose qelizat gliale.

Tumoret e rajonit pineal ndahen në:

 • Tumore me origjinë nga qelizat germinale, pra qelizat pluripotente që i gjejmë në nivel embrional (teratomat, germinomat, karcinoma embrionale, etj.)
 • Tumoret me origjinë nga qelizat pineale (pinealocitoma, pinealoblastoma etj.)
 • Tumoret që rrjedhin nga qelizat gliale (astrocitoma etj.)
 • Tumoret me origjinë nga qelizat pineale dallohen në bazë të agresivitetit: tumoret pineale janë tumore beninje (30%), pinealoblastomat janë malinje (50%) dhe 20% përbëhen nga tumore të përzier. Këto lloj kanceresh mund të shfaqen në adoleshencë, por edhe në moshën e mesme.


Simptomat

Simptomat që mund të shfaqen në rastin e tumoreve të rajonit pineal janë:

 • Rritja e presionit intrakranial, për shkak të një pengese në qarkullimin intrakranial të CSF;
 • Disrregullimi i sistemit riprodhues, për shkak të efekteve që hormonet e prodhuara nga pineali kanë mbi të gjitha në hormonet seksuale;
 • Dhimbje koke, të përziera dhe të vjella;
 • Ndryshimi i lëvizshmërisë së syrit që përfshin gjithashtu sindromën e Parinaud (paaftësia për të parë lart);
 • Çrregullime motorike;
 • Çrregullime endokrine (më të rralla);


Diagnoza

Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.
Nëpërmjet një CT dhe MRI është e mundur të supozohet diagnoza me probabilitet të lartë dhe të identifikohet zona specifike në të cilën ndodhet masa tumorale. Për të arritur në një diagnozë më specifike, përveç CT dhe MRI, kërkohet analiza laboratorike e gjakut dhe CSF. Më pas, nëse konfirmohet prania e masës tumorale, kryhet CT dhe MRI me gadolinium për të identifikuar më mirë zonën në të cilën është pozicionuar dhe madhësinë.

Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e tumorit pineal, mund të sugjerohen trajtimet e mëposhtme:

 • Kirurgji, shumë e rëndësishme për diagnozën histologjike dhe prognozën e pacientit. Në rast se tumori është beninj dhe heqja është radikale, ndërhyrja do të jetë kurative.
 • Radioterapi
 • Kimioterapia, vetëm për disa lloje të masës tumorale.
 • Biopsi stereotaksike, nëse tumori është i vogël.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

 • Kraniotomia
 • Biopsi stereotaksike

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.