ALB | ENG

Tumoret e hipofizës dhe të rajonit selar

Tumoret e regjioneve të hipofizës dhe sellarit janë zakonisht beninje. Këto lloj tumoresh ndodhen në zonën

e cila prodhon hormonin e rritjes, prolaktinën dhe ACTH (që stimulon gjëndrën mbiveshkore të prodhojë kortizol), TSH (që stimulon tiroiden), FSH dhe LH (që stimulojnë gonadat). Këto lloj tumoresh përbëjnë 7% të tumoreve malinje të sistemit nervor qendror.

Ekzistojnë disa lloje të tumoreve të hipofizës dhe të rajonit sellar që mund të dallohen sipas sekretimit hormonal:

Adenoma të hipofizës jo sekretuese, të cilat përbëjnë 30% të adenomave të hipofizës dhe, në pjesën më të madhe, janë beninje.

Sekretimi i adenomave të hipofizës.

Kraniofaringiomat, të cilat rrjedhin nga qelizat embrionale të gjetura brenda hipofizës.

Simptomat:

Nëse tumori nuk është shumë i madh, nuk ka simptoma. Kur tumori fillon të rritet, atëherë mund të shfaqen shenjat e para si:

 • çrregullime endokrine;
 • lodhje dhe rraskapitje;
 • çrregullime të rritjes;
 • mosfunksionim seksual;
 • hipertensioni;
 • shqetësime të shikimit;
 • hipertensioni intrakranial.

Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.

Diagnoza

Për përcaktimin e diagnozës parashikohet vlerësimi oftalmologjik dhe analizat hormonale. Më pas, nëse mjeku dyshon për praninë e një tumori të hipofizës dhe regjionit shitës, kryhet MRI me gadolinium, i cili, përmes sekuencave të veçanta, do të lejojë identifikimin e masës tumorale dhe dallimin e tij nga indet e shëndetshme.

Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e një tumori që lidhet me hipofizën mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit, të cilat mund të ndryshojnë në varësi të aktivitetit të tyre hormonal dhe përfshirjes së indeve përreth si:

 • Radioterapi, në rastin e adenomave më agresive;
 • Terapi medikamentoze, në rastin e adenomave sekretuese;
 • Kirurgjia e këtyre tumoreve është shumë komplekse për shkak të vendndodhjes së tyre. Sot, këto tumore hiqen me një mënyrë minimale invazive të quajtur transfenoidale: duke kaluar përmes një vrimë hunde, aksesohet zona dhe hiqet tumori.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

 • Radioterapi
 • TNS
 • Kraniotomi

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.