ALB | ENG

Tumoret e glomusit jugular

Tumoret e glomusit jugular krijohen nga trupat glomus (qelizat paraganglione) të pranishme në vesh. Ky lloj tumori është shumë i vaskularizuar falë arterieve karotide (të brendshme dhe të jashtme). Tumoret glomus jugulare janë më të shpeshta te pacientët femra.
Gjatë vëzhgimit të membranës timpanike, do të shihet një masë pulsative e kuqe / blu.

Simptomat

Simptomat që mund të shfaqen janë:

  • Zhurma në vesh (tinitus pulsativ) dhe humbje dëgjimi,
  • Marramendje;
  • Dhimbje veshi.

Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.

Diagnoza

Për përcaktimin e diagnozës janë parashikuar teste neurofiziologjike (audiometrike dhe vestibulare). Më vonë, nëse mjekët dyshojnë për kancer glomus jugular, bëhet CT ose MRI. Gjithashtu do të jetë e këshillueshme që të kryhet një analizë e urinës dhe mostrave të gjakut për të arritur në vlerësimin endokrinologjik (këto tumore në fakt sekretojnë katekolamina).

Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e tumorit jugular glomus, mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit:

Terapi mjekësore: për tumoret që prodhojnë katekolamina. Këshillohet që kjo terapi të sugjerohet edhe para operacionit kirurgjik.
Operacioni kirurgjik: për tumoret e vaskularizuara. Ky trajtim mund të çojë në përkeqësim në rastin e otolikorresë (humbjes së pijeve nga veshi) dhe deshifrimit të nervave kraniale. Duke qenë një tumor që shpesh rritet përsëri, është e mundur që të bëhet një operacion disa herë.
Terapia me rrezatim: Ndihmon në shtypjen e simptomave dhe ndalimin e rritjes së neoplazmës.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Kraniotomia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.