ALB | ENG

Tromboza e retinës

Tromboza e retinës është një sëmundje e syrit që shfaqet kur një tromb bllokon pjesërisht ose plotësisht një enë retinës, duke parandaluar rrjedhjen e duhur të gjakut. Dështimi për të furnizuar retinë me gjak mund të shkaktojë dëmtime të konsiderueshme, shpesh të pakthyeshme, të syrit.

Në varësi të llojit të enës së përfshirë, tromboza e retinës mund të jetë e tipit arterial ose venoz: në rastin e parë ndodh mbyllja e arteries qendrore të retinës, e cila shkakton ishemi totale të retinës, duke shkaktuar dëmtime të pakthyeshme të indeve në pak minuta. retinës dhe një rënie e papritur dhe totale e shikimit të cilën subjekti e vë re vetëm në një kohë të mëvonshme. Mbyllja venoze, nga ana tjetër, është më e shpeshtë se okluzioni arterial, por ka një prognozë më pak të keqe. Vena e përfshirë mund të pësojë mbyllje të pjesshme ose totale bazuar në shtrirjen e trombit.

Tromboza e retinës në përgjithësi prek vetëm njërin sy dhe shkaqet e saj gjenden në ndryshimet e mureve të enëve të gjakut, të cilat me kalimin e kohës mund të humbasin elasticitetin dhe të pësojnë deformime për shkak të aritmive kardiake, problemeve të hipertensionit ose arteriosklerozës.

Subjektet më të prekura nga tromboza e retinës janë ata që janë mbi 50 vjeç, që vuajnë nga patologji të sistemit të qarkullimit të gjakut, diabeti, hipertensioni arterial ose që vuajnë nga glaukoma.

Simptomat:

Simptomat që lidhen me trombozën e retinës mund të ndryshojnë në varësi të faktit nëse mbyllja është venoze apo arteriale. Trombozës arteriale të retinës mund të paraprihet nga një rënie e papritur e shikimit që zgjat disa minuta, një zile alarmi për një ishemi të mundshme të retinës ose cerebrale. Trombozës venoze të retinës i paraprin gjithashtu një humbje e papritur dhe pa dhimbje e shikimit, e ndjekur nga dëmtime pak a shumë serioze në varësi të nivelit të obstruksionit të venës së përfshirë.

Diagnoza:

Diagnoza e trombozës së retinës bazohet në një analizë të kujdesshme të fundusit të syrit, e cila kryhet me anë të fluorangiografisë dhe OCT. Fluorangiografia e retinës është një ekzaminim që ju lejon të vlerësoni me saktësi vendndodhjen dhe shtrirjen e okluzionit, duke bërë dallimin midis okluzionit hematopoietik (ose të pjesshëm) dhe okluzionit ishemik (ose total).

Fluorangiografi:

Fluorangiografia përdoret gjithashtu për të monitoruar evolucionin e sëmundjes dhe efektin e terapive të kryera. Nga ana tjetër, OCT jep informacion për ndryshimet e indit të retinës dhe për trashësinë e këtij të fundit, duke i dhënë mundësi mjekut të bëjë vlerësime për trajtimin më të mirë që duhet kryer.

Mjekimi:

Trajtimi i trombozës së retinës mund të ndryshojë në varësi të formës që merr çrregullimi. Në varësi të rastit, qëllimi i trajtimit mund të jetë kundërveprimi i edemës makulare ose parandalimi i komplikimeve të shkaktuara nga ishemia e retinës. Mbylljet e pjesshme trajtohen përgjithësisht me fotokoagulim lazer me rrjet makular, ndërsa në okluzionet totale ishemike ndërhyjmë me fotokoagulim me laser argon. Në rastet kur terapia e përgjithshme dhe trajtimi me lazer nuk arrijnë të kthejnë çrregullimin, mund të kryhen injeksione intravitreale të kortizonit ose barnave anti-VEGF, efekti i të cilave megjithatë është i kufizuar në kohë. Gjithmonë do të përshkruhen barna kundër trombociteve, qëllimi i të cilave është të hollojnë gjakun në mënyrë që të shmangen trombozat e tjera.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.