ALB | ENG

Tremor (Dridhjet)

Dridhjet janë lëvizje lëkundëse të pavullnetshme që prekin përgjithësisht duart dhe krahët, por që mund të përfshijnë çdo pjesë të trupit si kokën ose kordat vokale. Ato janë më të zakonshme tek të moshuarit, por mund të prekin edhe të rinjtë (kryesisht për shkak të faktorëve të rrezikut si stresi, lodhja, zemërimi, frika).
Dridhjet kanë një ecuri të ngadaltë dhe progresive, e cili zgjat deri në disa vjet. Në disa raste, veçanërisht në fazat fillestare, kjo patologji ngatërrohet me sëmundjen e Parkinsonit, por ndryshe nga kjo e fundit, manifestohet me mbajtjen e disa pozicioneve ose gjatë ekzekutimit të lëvizjeve dhe jo në pushim.
Megjithëse nuk është një sëmundje kërcënuese për jetën, dridhjet mund të ndikojnë shumë në ekzistencën e të prekurve: ato e bëjnë të vështirë kryerjen e lëvizjeve të parëndësishme, por dhe ato të rëndësishme të tilla si përdorimi i mjeteve të ngrënies ose ngarjes së mjetit.
Nga llojet e ndryshme të dridhjeve, dridhja esenciale është më e zakonshme: prek rreth 1 në 20 persona mbi 40 vjeç dhe 1 në 5 mbi 65 vjeç. Mund të ndodhë në dy forma:

Dridhja kinetike. Ndodh gjatë ekzekutimit të një lëvizjeje vullnetare.

Dridhje posturale. Ndodh kur mbani një pozicion kundër gravitetit (për shembull, kur shtrini ose zgjatni një krah).

Zakonisht pacientët me dridhje esenciale preken nga të dyja këto forma.

Shkaqet

Dridhjet janë rezultat i komunikimit të pasaktë midis zonave të caktuara të trurit si trungu i trurit, talamusi dhe truri i vogël. Etiologjia është ende e panjohur, por është treguar se shumë shpesh bëhet fjalë për një çrregullim gjenetik. Megjithatë, njerëzit që nuk janë të njohur me gjendjen gjithashtu mund të preken.

Mjekimi

Ashtu si me çrregullimet e tjera të lëvizjes, ekziston një terapi medikamentoze, por jo shumë efektive. Në raste të caktuara, neurokirurgu mund të vendosë të kryejë stimulim të thellë të trurit (DBS): një elektrodë e lidhur me një elektrostimulator të vendosur në gjoks ose në bark futet në trurin e pacientit, i cili dërgon impulse elektrike të afta për të zbutur dridhjet.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Stimulimi i thellë i trurit – DBS

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.