ALB | ENG

Tonsilliti

Tonsillat ose bajamet, janë dy gjendra të vogla të cilat vendosen në hapësiren e gojës. Tek fëmijët ato veprojne si barrierë mbrojtëse për organizmin duke izoluar shkaktarin të përhapet më tej në trup. Tonsilliti është pikërisht infektimi i këtyre gjendrave, nga një agjent viral (Influenza A ose B, Ebstein Barr, etj.) ose bakterial (streptokoku beta hemolitik, stafilokoku aureus etj). Haset më shpesh në femijë, adoleshentë ose të rinj.


Simptomat
e tonsillitit përfshijnë:

 • Dhimbje fyti;
 • Temperature (38 C- 40 C);
 • Dhimbje veshi;
 • Gjendra të enjtura në qafë
 • Veshtirësi në gëlltitje;
 • Skuqje dhe zmadhim i bajameve duke veshtirësuar dhe të folurin.

Tonsilliti mund të jetë akut ose kronik.

Tonsilliti akut përmirësohet kryesisht brenda 3-4 ditëve. Barnat antiinflamatore si ibuprofeni ose paracetamoli ndihmojnë në lehtesimin e dhimbjes në gëlltitje. Marrja e lëngjeve nga goja është shumë e rëndësishme për përmirësimin e gjendjes.

Infeksionet e vazhdueshme të bajameve çojnë në tonsillit kronik. Në këto kushte diskutohet tonsillectomia ose tonsillotomia, pra heqja ose reduktimi i bajameve për të parandaluar komplikacionet e mundshme. Numri i episodeve, vlerësimi i madhësisë së tonsillave ose prezenca e një komplikacioni janë faktorë që merren në konsideratë për marrjen e vendimit.

Komplikacionet e një tonsilliti të patrajtuar janë:

 • Infeksion i veshit të mesëm (otit media);
 • Abscesi (grumbullimi i përmbajtjes së infektuar mes bajames dhe murit të fytit);
 • Apnea obstruktive e gjumit;
 • Glomerulonefrit (infeksion i veshkave);
 • Endokardit (infeksion i valvolave të zemrës).

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.