ALB | ENG

Sy të thatë

Syri i thatë është një sëmundje e shkaktuar nga përkeqësimi ose pakësimi i shtresës së lotit, ose filmit mbrojtës që lubrifikon syrin, si dhe e ushqen dhe e mbron atë nga agjentët e jashtëm. Syri i thatë, pra, është një sy që nuk lubrifikohet siç duhet, kornea e të cilit rrezikohet nga fërkimi i vazhdueshëm me qepallë dhe nga mungesa e mbrojtjes kundër pluhurit, papastërtisë dhe mikrobeve.

Sindroma e syrit të thatë mund të ndahet në parësore ose dytësore, në varësi të faktit nëse shkaqet shkaktuese janë për shkak të faktorëve të jashtëm (si përdorimi i lenteve të kontaktit ose ekspozimi ndaj ajrit të thatë dhe me pluhur) ose nga patologjitë nga të cilat pacienti është i afektuar.

Shkaqet kryesore që përcaktojnë syrin e thatë janë:

  • Mosfunksionimi i gjendrave të lotit, të cilat nuk prodhojnë mjaftueshëm shtresë loti ose yndyrë të pamjaftueshme për të mbetur në sy pa u tharë shpejt;
  • Mungesa e lëngut lotsjellës, për shkak të shkarkimit të tepërt të shtresës së lotit përmes kanaleve të lotit;
  • Përdorimi i shpeshtë i mjediseve të thata dhe me pluhur, ekspozimi ndaj erës dhe rrezeve UV, përdorimi i zgjatur i lenteve të kontaktit;
  • Përdorimi i zgjatur i barnave imunosupresive, antihistamines dhe barnave antihipertensive.


Simptomat:

Simptomat që lidhen më shpesh me sindromën e syrit të thatë janë:

kruajtje, djegie, acarim dhe fotofobi, shikim të paqartë, vështirësi në hapjen e syve pas zgjimit dhe, në disa raste, dhimbje, hiperemia dhe prania e mukusit brenda ose rreth syrit.

Këto shqetësime bëhen edhe më intensive pas përpjekjeve të gjata vizuale ose në kushte të papërshtatshme mjedisore (ambiente të thata, me pluhur, me tym, me ajër të kondicionuar dhe ngrohje).

Në raste të rënda, syri mund të jetë subjekt i infeksioneve, ulçerave ose lëndimeve të shkaktuara nga fërkimi midis qepallës dhe sipërfaqes së kornesë, të shkaktuar nga lubrifikimi i dobët i vetë syrit.

Diagnoza:

Diagnoza e syrit të thatë bëhet përmes një ekzaminimi normal të syrit, gjatë të cilit mjeku do të kryejë analizat e nevojshme për të analizuar sindromën. Ato që kryhen më shpesh janë:

  • Testi i Schirmer-it – lejon të përcaktojë sasinë e sekretimit të lotit bazal;
  • Testi i thyerjes së filmit lotsjellës (POR) – ju lejon të vlerësoni stabilitetin e lotit;
  • Në disa raste, okulisti mund ta gjykojë të nevojshme marrjen e një kampioni të filmit lotsjellës për të kryer një analizë më të thelluar të përbërjes së tij.


Mjekimi:

Trajtimi për sindromën e syrit të thatë përfshin terapi që mund të ndryshojnë në bazë të shkaqeve dhe llojit të çrregullimit. Në përgjithësi, ne ndërhyjmë farmakologjikisht me rekomandimin e pikave të syve ose xheleve lubrifikuese që ndihmojnë syrin të qëndrojë i lagësht dhe i pastër. Kur syri i pacientit e lejon, është e mundur edhe të përshkruhen lente kontakti mbrojtëse që ndihmojnë në mbrojtjen e organit nga fërkimi me qepallë, shkak (siç u përmend) djegie dhe lëndime të llojeve të ndryshme. Gjithashtu do të ishte mirë që të korrigjoheshin zakonet e të ngrënit, duke rritur konsumin e frutave dhe perimeve, për të mos përkeqësuar gjendjen e sëmundjes.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.