ALB | ENG

Strabizmi

Strabizmi është një gjendje në të cilën boshtet vizuale të syve janë të gabuara për shkak të një mosfunksionimi të muskujve të syrit që parandalon që shikimi i secilit sy të drejtohet në të njëjtin subjekt.

Në fakt, në subjektin me sy të kryqëzuar, sytë shikojnë në dy drejtime të ndryshme dhe truri nuk është në gjendje të nxjerrë informacion nga dy retinat, duke shkaktuar një shikim të bezdisshëm dylbi që mund të ndikojë negativisht në perceptimin e thellësisë.

Në varësi të drejtimit në të cilin është kthyer syri i prekur, strabizmi mund të jetë:

Konvergjente (ose Esotropia) – syri është i kthyer nga brenda

Divergjente (ose Exotropia) – syri është kthyer nga jashtë

Vertikale – syri është i kthyer lart (Hypertropia) ose poshtë (Hypotropia)

Shkaqet e strabizmit nuk dihen gjithmonë: disa fëmijë, në fakt, mund të lindin me një formë të strabizmit kongjenital, ndërsa njerëzit e tjerë e zhvillojnë sëmundjen në moshë madhore (strabizmi i fituar). Në përgjithësi, shtrembërimi i boshteve vizuale mund të shkaktohet nga mosfunksionimi i muskujve të syrit, nervave kraniale ose qendrave më të larta të trurit përgjegjës për kontrollin e lëvizjes së syve.

Simptomat:

Simptomat që lidhen me strabizmin mund të jenë:

 • Dhimbje koke,
 • Lodhje dhe djegie;
 • Ndjeshmëria ndaj dritës;
 • Pjerrësia e kokës;
 • Kërcim i tepërt i syve;
 • Diplopia (vizion i dyfishtë);
 • Vertigo dhe vështirësi në orientim.


Diagnoza:

Diagnoza e strabizmit bëhet gjatë një ekzaminimi normal të syrit, gjatë të cilit okulisti mund të kryejë testet e mëposhtme:

 • Matja e mprehtësisë së shikimit;
 • Testi i përthyerjes;
 • Ekzaminimi i shtrirjes dhe fokusit;
 • Vlerësimi ortoptik dhe studimi i lëvizshmërisë së syrit;
 • Testet prizmatike për diplopi;

Në shumicën e rasteve, analizat bëhen pa përdorimin e pikave të syrit, në mënyrë që mjeku të vlerësojë reagimin e syve në rrethana normale.

Nëse zbulohet dhe trajtohet herët, squint është lehtësisht i korrigjueshëm; anasjelltas, nëse neglizhohen dhe nuk trajtohen, vështirësitë e shikimit që rezultojnë rrezikojnë të përkeqësohen ose të bëhen të përhershme.

Pas përfundimit të vizitës dhe në rast të pranisë së konstatuar të strabizmit, mjeku do të jetë në gjendje të këshillojë pacientin tuaj për trajtimin më të përshtatshëm.

Mjekimi:

Në varësi të shtrirjes së çrregullimit dhe moshës së pacientit, strabizmi mund të trajtohet me syze, ushtrime për sytë – të cilat kontribuojnë në përmirësimin e elasticitetit të muskujve të syrit – ose injeksione të toksinës botulinike. Zgjidhja e fundit tregohet vetëm në disa raste të strabizmit dhe ju lejon të riorganizoni përkohësisht sytë duke dobësuar muskujt nga të cilët është krijuar problemi. Efektet e injeksioneve të toksinës botulinum zgjasin vetëm disa javë (rreth 12) dhe, të kryera për një kohë të gjatë, mund të shkaktojnë sëmundje të padëshiruara.

Në rast se këto trajtime nuk rezultojnë të suksesshme, është e mundur të drejtoheni në kirurgji, gjatë së cilës ndërhyhet në muskujt e syrit për t’i forcuar, dobësuar ose lëvizur për të marrë riorganizimin e syve. Operacioni kirurgjik i strabizmit është një procedurë e zakonshme dhe në shumicën e rasteve garanton një përmirësim të dukshëm të gjendjes së pacientit.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.