ALB | ENG

Stenoza kongjenitale e kanaleve lacrimal

Stenoza kongjenitale e kanaleve lacrimal është një pengesë e kanaleve lacrimal për shkak të ngushtimit të kanaleve të lotit.

Stagnimi i lëngut lotsjellës që rezulton nga pengimi e ekspozon syrin ndaj sulmit nga mikrobet dhe bakteret, duke e bërë atë të prekshëm ndaj inflamacionit të mundshëm. Një gjendje e zakonshme tek të sapolindurit, stenoza kongjenitale e kanaleve lacrimal mund të shkaktohet nga disa faktorë, duke përfshirë:

  • Dështimi për të hapur palosjen lacrimal (ose valvulën e Hasnerit);
  • Pikat e lotit mungojnë ose janë shumë të ngushta;
  • Infeksione të llojeve të ndryshme;
  • Tumoret dhe keqformimet;
  • Kockat e hundës me një konstitucion anormal, të tillë që të pengojnë kanalet;
  • Patologjitë okulare (konjuktiviti, blefariti, stufa, etj.).


Simptomat:

Simptoma kryesore që lidhet me stenozën kongjenitale të kanaleve lacrimal është epifora: mosfunksionimi i sistemit të kullimit të lotëve, në fakt, shkakton një lot aq të bollshëm sa lag qerpikët dhe faqet. Rritja e lakrimimit mund të shkaktojë turbullim të shikimit, enjtje të qepallave, skuqje të qeskës konjuktivale, ndjeshmëri ndaj dritës etj. Konjuktiviti është gjithashtu një simptomë që shpesh lidhet me stenozën e kanaleve lacrimal, e shkaktuar nga akumulimi i papastërtive brenda syrit. Në disa raste, stenoza kongjenitale e kanaleve lacrimal mund të shkaktojë gjithashtu një infeksion të qeses lacrimal (dacryocystitis ose dacryocystocele) duke rezultuar në formimin e një abscesi.

Diagnoza:

Në prani të stenozës së kanaleve lacrimal, procesi diagnostikues përfshin një sërë testesh si:

  • Topografia e kornesë për vlerësimin e meniskut lacrimal;
  • Dacriotac me rindërtim 3D të masivit të fytyrës;
  • Sondimi ose larja e kanaleve të lotit;
  • Konsulencë multidisiplinare (onkolog, otolaringolog, radioterapist, patolog);


Mjekimi:

Në shumicën e rasteve, stenoza kongjenitale e kanaleve lacrimal zgjidhet spontanisht brenda muajve të parë të moshës së fëmijës. Megjithatë, kur pengimi i kanaleve vijon të vazhdojë, është e mundur që të bëhet masazhi i kanaleve lacrimal, pikat e syve me antibiotikë, sondimi i kanaleve lacrimal ose zgjerimi i këtyre të fundit me anë të një tullumbace intubacioni mono ose bikanalikular.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.