ALB | ENG

Stenoza karotide

Stenoza karotide është një reduktim i kalibrit të arteries karotide që çon në një fluks më të ulët të gjakut në tru, duke rritur kështu rrezikun e goditjes në tru (ishemia cerebrale) dhe TIA (sulmi ishemik kalimtar që zgjat më pak se 24 orë).

Shkaqet

Shkaku më i shpeshtë i zvogëlimit të diametrit të arteries karotide dhe rrjedhimisht i furnizimit me gjak të trurit është sigurisht ateroskleroza e cila shpesh lidhet me hipertensionin, duhanin, moshën e shtyrë, hiperkolesteroleminë, obezitetin, stilin e jetesës sedentare, alkoolin, përdorimin oral. kontraceptivët.

Simptomat

Një simptomë karakteristike e stenozës karotide është sulmi ishemik kalimtar (që zgjat më pak se 24 orë) i cili ndodh në tru duke shkaktuar simptoma që lidhen me pjesën e trurit të prekur nga pamjaftueshmëria ishemike (mungesa e gjakut). Simptomat që lidhen me TIA konsistojnë në humbjen e kontrollit të gjymtyrëve (përgjithësisht në anën e kundërt me atë të arteries karotide të mbyllur, sepse hemisferat cerebrale respektivisht kontrollojnë pjesën e kundërt të trupit).

Diagnoza

Dyshimi për stenozë karotide mund të tregohet nga mjeku gjatë ekzaminimit që me stetoskop zbulon një zhurmë karotide. Diagnoza vendoset me një Doppler me ngjyra me ultratinguj të trungjeve supra-aortike (TSA). Ekokolordoppleri i trungjeve supra-aortike është i ngjashëm me ekografinë e qafës dhe nëse kryhet nga personeli ekspert është i mjaftueshëm për të vendosur një diagnozë të caktuar dhe për të treguar trajtimin më të përshtatshëm.

Rreziqet

Kur fillojnë të shfaqen shenjat e ishemisë kalimtare, ka shumë të ngjarë që në ditët ose javët në vijim të përkeqësohet në një goditje të vërtetë.

Mjekimi

Për heqjen e obstruksionit, trajtimi është kirurgjik dhe konsiston në endarterektominë (prerje e arteries për të hequr pllakën dhe qepjen e enës me ndihmën e indit sintetik ose venoz). Ndërhyrja tjetër e treguar për ata pacientë me rrezik të lartë të operacionit është angioplastika me stent karotide: një kateter futet nga enët e ijës për të shkuar deri në arterien karotide dhe vendoset një stent (një kafaz metalik cilindrik) që zgjeron tkurrjen duke rivendosur ose rritje të rrjedhës.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Endarterektomia karotide

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.