ALB | ENG

Stenoza e valvulës së aortës

Valvula e aortës ndodhet në origjinën e arteries më të madhe në trupin tonë, Aortës. Funksioni i tij është të parandalojë rrjedhjen e gjakut në aortë gjatë fazës së mbushjes së zemrës. Anatomia e saj në dukje e thjeshtë është në fakt shumë komplekse. Zakonisht përbëhet nga tre kupa në formë gjysmëhëne që hapen dhe mbyllen në mënyrë ritmike me çdo rrahje. Nëse marrim parasysh se mesatarisht ka 60 rrahje në minutë, puna që kjo valvul bën gjatë gjithë jetës është vërtet e jashtëzakonshme. Megjithatë, me kalimin e viteve aorta mund të pësojë disa ndryshime në funksionin e saj.

Një prej tyre, stenoza e aortës, ndodh kur valvula humbet aftësinë e saj për t’u hapur siç duhet, duke krijuar një pengesë për rrjedhjen e gjakut nga zemra.


Shkaqet:

Stenoza e aortës mund të jetë e pranishme që në lindje (stenozë kongjenitale e aortës) ose të lindë me kalimin e viteve (stenozë e fituar e aortës) për shkak të plakjes së organizmit dhe kalcifikimit të vetë valvulës ose si rezultat i keqformimeve me origjinë reumatizmale.

Në të dyja rastet ka një pengesë për rrjedhjen e gjakut nga zemra e cila duhet të bëjë më shumë punë dhe të ndryshojë formën dhe trashësinë e saj (hipertorfia) për të kompensuar.

Këto ndryshime shkaktojnë probleme serioze me kalimin e kohës, duke përfshirë:

  • Ndryshimi i funksionit të zemrës
  • Vuajtjet e organeve si truri që nuk furnizohen me sasi të mjaftueshme gjaku.

Nëse pengimi vazhdon me kalimin e kohës, perfuzioni cerebral mund të përkeqësohet me pasojë
humbjen e vetëdijes (sinkopa).

Simptomat:

Simptoma kryesore e stenozës së aortës është frymëmarrje e vështirësuar (dispnea), e cila shfaqet vetëm me sforcim në fazat e hershme të sëmundjes, por më vonë edhe në pushim.

Dhimbja e gjoksit (angina) mund të jetë gjithashtu e pranishme për shkak të një nevoje të shtuar për oksigjen nga zemra, e cila rrit masën e saj për të luftuar pengimin e lidhur me stenozën.

Diagnoza:

Për një trajtim korrekt të stenozës së aortës, kërkohet një diagnozë e saktë nëpërmjet kimisë së gjakut dhe ekzaminimeve instrumentale si ekokardiolgrafia dhe doppler.


Mjekimi:

Qasja kirurgjikale, dhe në veçanti zëvendësimi i valvulës së aortës me një protezë valvulare, është e vetmja e mundshme për trajtimin dhe kurimin e stenozës.

Proteza e implantuar mund të jetë biologjike (e ndërtuar duke përdorur inde shtazore) ose mekanike (karbon). Zgjedhja varet nga vetë patologjia dhe gjendja e pacientit.

Kurdoherë që është e mundur, operacioni kryhet në një mënyrë minimale invazive për të lejuar kohë më të shpejtë rikuperimi dhe rezultate më të mira estetike.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.