ALB | ENG

Spasticiteti

Me ton muskulor nënkuptojmë rezistencën që muskuli në qetësi kundërshton shtrirjen e tij pasive.
Në subjektin e shëndetshëm, ekzaminuesi mund të vlerësojë vetëm rezistencën minimale ndaj mobilizimit të kyçeve dhe nuk është një fenomen për shkak të aktivizimit të refleksit të shtrirjes.
Në pacientin me sindromën e neuronit të sipërm motorik (UMNS), si në rastin e goditjes në tru ose sklerozës së shumëfishtë, është e zakonshme të gjendet spasticiteti i cili është një çrregullim i tonit që ndodh për shkak të rritjes së varur nga shpejtësia e refleksit nga shtrirja.
Kjo rezulton në aktivizim të tepruar dhe të papërshtatshëm të muskujve, i cili kontribuon në hipertoninë e muskujve.
Te pacienti me sindromën e neuronit të sipërm motorik (UMNS) spasticiteti është vetëm një nga fenomenet që mund të shkaktojë hiperton, të tjera janë: humbja e sarkomerëve, rritja e indit lidhor, rritja e komponentit dhjamor, dukuritë degjenerative, atrofia dhe modifikimi. artikulare.
Këto dukuri kontribuojnë në një rritje jo të varur nga shpejtësia e tonit të quajtur hiperton i brendshëm.

Mjekimi

Protokolli i menaxhimit të spasticitetit kërkojnë udhëheqje shumëdisiplinore për të optimizuar gjasat që qëllimet e trajtimit të përmbushen.
Dy qasjet kryesore për trajtimin e spasticitetit përfshijnë ndërhyrjet farmakologjike dhe fizioterapeutike.
Për sa i përket fushës farmakologjike, injektimi i toksinës botulinum dhe/ose barnave me veprim qendror si: Baclofen, kanabinoidet dhe Tizanidina përdoren shpesh.
Në fushën e fizioterapisë, rekomandohet mobilizimi pasiv dhe, ku është e mundur, aktivizim i muskujve disa herë në ditë, si dhe mbajtja e muskujve në pozicionin e shtrirjes.
Hipertonia e muskujve mund të jetë shkak dhe pasojë e stimujve të dhimbshëm; Prandaj është e rëndësishme të menaxhoni simptomat irrituese si dhimbje, infeksion të traktit urinar, plagë nga presioni, qëndrim jo korrekt, stres psikofizik, konstipacion.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Rehabilitimi Neurologjik

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.