ALB | ENG

Sindroma premestruale

Sindroma premenstruale është një gjendje që prek 20-50% të grave në moshë riprodhuese e karakterizuar nga një sërë simptomash që shfaqen një javë para menstruacioneve. Konkretisht, kjo sindromë e përfshin gruan si fizikisht ashtu edhe psikologjikisht, duke e bërë atë të vuajë nga ankthi, nervozizmi, qëndrueshmëria emocionale, dhimbja e kokës dhe shpina; çrregullime që zgjidhen me ardhjen e ciklit menstrual.

Shkaqet:

Shkaqet e PMS ende nuk janë konfirmuar me siguri, ato mund të ndryshojnë në varësi të temës dhe varen nga:

  • Një predispozicion gjenetik;
  • Mungesa e magnezit dhe kalciumit;
  • Një ulje e serotoninës, ose substancës përgjegjëse për gjendjen e mirëqenies;
  • Një mosfunksionim të tiroides;
  • Mungesa e vitaminës B6;
  • Ndryshimet hormonale.


Simptomat:

Simptomat e PMS janë të shumta dhe, siç është përmendur tashmë, përfshijnë komponentin psikologjik dhe fizik të gruas që vuan prej tij. Më të shpeshtat janë të tipit:

  • Psikologjike: nervozizëm, zemërim, përgjumje, depresion, ankth dhe shqetësim;
  • Fizike: ndjeshmëri e gjirit, ënjtje abdominale, dhimbje koke, edemë, shtim në peshë, mbajtje uji, dhimbje shpine.

Intensiteti i simptomave ndryshon në varësi të subjektit, si dhe kohëzgjatja. Gjatë periudhave të stresit dhe tensionit të lartë ato mund të përkeqësohen duke ndikuar negativisht në cilësinë e jetës së gruas që vuan prej tyre.

Diagnoza:

Sindroma premenstruale diagnostikohet klinikisht në bazë të simptomave dhe periudhës që nga menstruacioni i fundit.

Trajtimi:

Trajtimi për trajtimin e PMS nuk përcaktohet lehtësisht, çdo grua i përgjigjet ndryshe marrjes së barnave apo teknikave terapeutike të ofruara, ndaj në përgjithësi rekomandohet të përshtatet një dietë e pasur me proteina, me pak sheqer dhe me karbohidrate komplekse. Hani shumë fruta dhe perime dhe ushqime të pasura me kalcium dhe vitaminë D. Merrni pushim të përshtatshëm dhe kryeni aktivitet sportiv. Këto vëmendje do të ndihmojnë në reduktimin e simptomave të tilla si ënjtja dhe nervozizmi për të reaguar pozitivisht ndaj kësaj gjendje.
Për të moderuar dhimbjet fizike si dhimbjet e shpinës ose dhimbjet e kokës, mund të jetë gjithashtu e dobishme marrja e qetësuesve të përshkruar nga mjeku juaj i përgjithshëm pas një kontrolli.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.