ALB | ENG

Sindroma e Zorrës së Irrituar

Sindroma e zorrës së irrituar është një gjendje kronike e karakterizuar nga shqetësime ose dhimbje të përsëritura të barkut, të shoqëruara me diarre ose kapsllëk, fryrje dhe distension abdominal. Është një gjendje beninje, shkaku i së cilës nuk dihet dhe terapia e së cilës, për rrjedhojë, bazohet vetëm në kontrollin e simptomave.


Shkaqet:

Deri më sot, nuk dihet asnjë shkak i vetëm nxitës, megjithatë dihen disa faktorë rreziku psikosocial dhe/ose fiziologjik që mund të kontribuojnë në shfaqjen e sindromës së zorrës së irrituar.


Faktorët psikosocialë:

 • Stresi
 • Çrregullimet e ankthit (çrregullimet e depresionit dhe somatizimit)
 • Çrregullime të gjumit


Faktorët fiziologjikë:

 • Hipersensitiviteti visceral: rritja e ndjeshmërisë ndaj distensionit të murit të barkut dhe si rrjedhojë rritja e perceptimit të dhimbjes.
 • Ndryshimet në lëvizshmërinë e zorrëve: tranzit i përshpejtuar i zorrëve (diarre) ose ngadalësuar (kapsllëk)
 • Luhatjet hormonale: tek femrat, ndjeshmëria viscerale rritet gjatë periudhës së menstruacioneve.
 • Marrja e ushqimeve nxitëse: çokollatë, kafe, çaj, qumësht, pije me sheqer
 • Infeksionet e zorrëve


Simptomat:

Simptomat e sindromës së zorrës së irrituar shfaqen në mënyrë të përsëritur dhe në intervale të parregullta.
Ato kryesore janë:

 • Dhimbje të vazhdueshme ose të ngërçit të barkut, të lidhura me evakuimin;
 • Parregullsi e zorrëve (konstipacion ose diarre);
 • Enjtje abdominale;
 • Meteorizmi

Këtyre simptomave ndonjëherë i shtohen përpjekjet për të defekuar, ndjenja e urgjencës ose evakuimi jo i plotë, emetimi i mukusit.
Ndër simptomat ekstra-intestinale: lodhje e lehtë, dhimbje koke kronike, shqetësime të gjumit.


Diagnoza:

Diagnoza e sindromës së zorrës së irrituar është klinike, bazohet në simptomat e raportuara nga pacienti dhe formulohet vetëm në mungesë të shkaqeve të tjera organike ose patologjike që mund t’i justifikojnë ato.
Në prani të shenjave paralajmëruese si mosha e shtyrë, humbja në peshë, ethe, gjak në jashtëqitje, anemi, mjeku mund të përshkruajë analiza të mëtejshme si:

 • Analizat e gjakut, për të hetuar praninë e sëmundjes celiac;
 • Ekzaminimi parazitologjik dhe fekalkulturor, për të përjashtuar infeksionet e zorrëve;
 • Testi i frymëmarrjes me laktozë;
 • Kolonoskopia


Trajtimi:

Terapia e sindromës së zorrës së irrituar synon të lehtësojë simptomat dhe i përshtatet pacientit individual bazuar në përgjigjen individuale.

Terapia dietike: Dietë e bazuar në eliminimin e ushqimeve me përmbajtje të lartë të karbohidrateve të veçanta, të cilat absorbohen në mënyrë jo të plotë në zorrë dhe që nxisin fermentimin dhe prodhimin e gazit në zorrë; eliminimi i ushqimeve nxitëse; rritje/ulje e marrjes së fibrave në bazë të simptomave. Terapia me barna: antispazmatikë për kontrollin e dhimbjeve të barkut; laksativë ose prokinetikë për të stimuluar kalimin e zorrëve; antidiarreale; probiotikë; anksiolitikët ose ilaqet kundër depresionit në prani të faktorëve të rrezikut psikosocial

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.