ALB | ENG

Sëmundjet e zemrës

 • Sëmundja e arterieve koronare dhe infarktet e mëparshme të miokardit
 • Valvulopatitë, ose keqfunksionimet e njërës prej valvulave të zemrës
 • Kardiomiopatitë, pra sëmundjet e miokardit (muskulit të zemrës)
 • Ishemia e zemrës
 • Miokarditi
 • Trauma në zemër, aksidentale ose kirurgjikale
 • Mosbalancimi i elektroliteve
 • Hipokalemia
 • Hiperkalemia
 • Hipokalcemia
 • Hipomagnesemia

Faktorë të tjerë rreziku në sëmundjet e zemrës:

 • Marrja e medikamenteve (të tilla si medikamentet kundër depresionit triciklik)
 • Konsumimi i kokainës
 • Abuzimi me alkoolin
 • Duhanpirja
 • Kafeina
 • Helmimi me gaz (ciklopropani, monoksidi i karbonit)
 • Trauma në gjoks
 • Stresi fizik dhe emocional
 • Simptomat

Simptomat tipike të aritmisë ventrikulare janë:

 • Palpitacion, ose rrahje zemre
 • Dhimbje gjoksi
 • Frymëmarrje e shkurtër (dispne)
 • Marramendje
 • Të fikët (sinkopë)
 • Cianoza
 • Ndjenja e lodhjes
 • Ankthi
 • Hipotensioni

Shfaqja e këtyre simptomave varet nga shtrirja e sëmundjes së zemrës: sa më e rëndë të jetë, aq më e lehtë është të shfaqen.

Për shkak të seriozitetit të situatës që krijohet, afati kohor në identifikimin dhe kuptimin e simptomave është thelbësor për të shpëtuar jetën e individit të prekur nga aritmia ventrikulare.


Diagnoza:

Për të diagnostikuar aritmitë ventrikulare, ekzaminimet janë si më poshtë:

 • Elektrokardiograma (EKG)
 • Ekokardiografia
 • Grafia
 • Koronarografia
 • Analizat e gjakut


Mjekimi:

Kur pacientët e shëndetshëm i nënshtrohen aritmisë ventrikulare dhe dukuria aritmike është sporadike, kjo e fundit mund të zgjidhet në mënyrë spontane dhe mund të shmanget administrimi i barnave. Në çdo rast, këshillohet që të konsultoheni me një mjek dhe t’i nënshtroheni ekzaminimeve të plota.

Nëse pacienti ka episode të shumta të qëndrueshme, nga ana tjetër, për të bllokuar sulmet aritmike, mund të përdoren sa vijon:

 • Kardioversioni farmakologjik
 • Kardioversioni elektrik

Kardioversioni farmakologjik është rivendosja e ritmit normal të zemrës duke marrë medikamente:

 • Antiaritmikë, për të rivendosur një ritëm normal të zemrës.
 • Beta-bllokues, për të ngadalësuar rrahjet e zemrës

Kardioversioni elektrik përbëhet nga një goditje elektrike për të rivendosur dhe rivendosur ritmin normal të sinusit. Ky është defibrilacion. Sot ekzistojnë defibrilatorë gjysmë automatikë dhe automatikë, të aftë për të vlerësuar shkallën e takikardisë ventrikulare dhe për të dhënë goditjen e duhur elektrike.

Në rastin e pacientëve kardiopatikë janë të mundshme ndërhyrjet kirurgjikale si: ablacioni dhe shartimi i defibrilatorëve të implantueshëm.

Terapia që do të adoptohet duhet padyshim të zgjidhet rast pas rasti.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.