ALB | ENG

Sëmundjet e Arterieve Koronare

Sëmundja e arterieve koronare, zhvillohet kur arteriet koronare, enët kryesore të gjakut që furnizojnë gjakun në zemër, dëmtohen ose sëmuren dhe zemra nuk merr furnizim të mjaftueshëm me gjak. Ato mund të jenë veçanërisht të rrezikshme dhe një nga pasojat më të rënda është sulmi në zemër.

Sëmundjet e arterieve koronare janë pjesë e të ashtuquajturave “sëmundje kardiovaskulare”, të cilat për fat të keq përfaqësojnë shkakun kryesor të vdekjeve në vendet perëndimore.


Shkaqet:

Shkaku kryesor i sëmundjes së arterieve koronare është arterioskleroza, e cila është ngushtimi i arterieve për shkak të grumbullimit të pllakave. Si rezultat, gjaku përpiqet të rrjedhë nëpër arterie dhe të arrijë në zemër. Indet e zemrës që nuk furnizohen mjaftueshëm nga arteria koronare e sëmurë zhvillojnë vuajtje. Nëse kjo vuajtje vazhdon dhe rrjedha e duhur e gjakut nuk rikthehet, zona e indit të zemrës do të vdesë ose “sulm në zemër”. Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së dëmtimit, sulmi në zemër mund të ndërlikohet nga ngjarje të mëtejshme serioze që mund të ndodhin si në lidhje me ngjarjen akute (insuficiencë mitrale, këputje e septumit interventrikular dhe/ose murit të lirë të zemrës) dhe vonë. (aneurizmat e murit ventrikular).


Simptomat:

Simptomat e sëmundjes së arterieve koronare nuk janë gjithmonë të pranishme; në shumicën e rasteve, megjithatë, pacientët që vuajnë nga kjo patologji përjetojnë dhimbje gjoksi (anginë) ose vështirësi në frymëmarrje (dispnea).


Diagnoza:

Sëmundja e arterieve koronare më së shpeshti diagnostikohet kur pacientët, të pavetëdijshëm për këtë gjendje, shkojnë në urgjencë për shkak të dhimbjes në gjoks.

Hetimi instrumental që kryhet për diagnostikimin e sëmundjeve të arterieve koronare është sëmundja e arterieve koronare, një ekzaminim mjaft invaziv, i cili nëpërmjet përdorimit të mjeteve kontrasti lejon të përcaktojë shtrirjen dhe vendndodhjen e ngushtimit të arterieve koronare.


Mjekimi:

Trajtimi synon të rivendosë fluksin në arterien koronare të sëmurë duke e zgjeruar atë me një “balon”, angioplastikë koronare, ose nëpërmjet kirurgjisë, transplantim të arterieve koronare, i cili përfshin përdorimin e arterieve dhe/ose venave për krijimin e një të vërtetë dhe thjesht “urë” që lejon gjakun të kalojë pengesën duke sjellë oksigjen në indin e miokardit që vuan. Në Fondacionin Poliambulanza, shumica e ndërhyrjeve koronare ByPass kryhen pa qarkullim ekstrakorporal (bypass pa CEC) ose pa ndërprerje të rrahjeve të zemrës.

Vitet e fundit, literatura shkencore ka treguar se “urat” e krijuara duke përdorur arteriet dhe jo venat, kanë rezultuar të jenë më efektive dhe të qëndrueshme me kalimin e kohës.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.