ALB | ENG

Sëmundja Inflamatore e Pelvisit (PID)

Termi “sëmundje inflamatore e legenit” ose PID i referohet një infeksioni bakterial të organeve gjenitale femërore dhe strukturave ngjitur me to. Në mënyrë të veçantë, infeksioni mund të ndikojë në:

  • Tubat fallopiane (vendet më të prekura);
  • Mitra;
  • Vezoret;
  • Peritoneumi i legenit.

Nëse nuk diagnostikohet dhe trajtohet në kohë, PID mund të jetë shumë i rrezikshëm dhe mund të komprometojë fertilitetin femëror.

Shkaqet:

Shkaku kryesor i sëmundjes inflamatore të legenit është infeksioni me baktere, në shumicën e rasteve seksualisht të transmetueshme. Këto baktere janë përgjithësisht: Chlamydia trachomatis dhe Neisseria gonorrhoeae, të njëjtat përgjegjëse përkatësisht për klamidia dhe gonorrea.
Transmetimi i bakterit ndodh kryesisht nëpërmjet marrëdhënieve seksuale të pambrojtura, dhe për rrjedhojë në ngjitje. Për ta shmangur atë, është shumë e rëndësishme përdorimi i prezervativit gjatë marrëdhënieve seksuale, veçanërisht gjatë marrëdhënieve të rastësishme. Faktorë të tjerë rreziku mund të jenë: aborti spontan, përdorimi i DIU-së dhe ndërprerja vullnetare e shtatzënisë.
Nga ana tjetër, infeksionet e shkaktuara nga një shpërthim ekstragjenital, të cilat arrijnë në organet e traktit gjenital femëror nëpërmjet sistemit limfatik, janë shumë më të rralla.

Simptomat:

Fatkeqësisht, simptomat e sëmundjes inflamatore të legenit shfaqen rrallë ose në faza të avancuara.
Në fakt, në shumicën e rasteve, PID është asimptomatike.
Kur është e pranishme, simptoma më e zakonshme e sëmundjes inflamatore të legenit është dhimbja në pjesën e poshtme të barkut, e cila mund të shoqërohet me gjakderdhje anormale vaginale, rrjedhje, urinim të dhimbshëm, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale dhe ndonjëherë temperaturë.
Nëse nuk trajtohet siç duhet, PID mund të dëmtojë sistemin riprodhues të femrës duke shkaktuar sterilitet. Sëmundja është, në veçanti, shkaku i parë i shtatzënisë ektopike. Kjo ndodh për shkak të formimit të indit brenda tubave fallopiane, të cilat pengojnë vezën e fekonduar të arrijë në mitër gjatë konceptimit dhe e detyron atë të implantohet brenda vetë tubave.
Rreziku i shfaqjes së këtij ndërlikimi është më i madh sa më shumë të përsëritet infeksioni.

Diagnoza:

Diagnoza e sëmundjes inflamatore të legenit bëhet nëpërmjet të ashtuquajturit “tampon vaginal”, pra grumbullimi i sekrecionit cerviko-vaginal dhe analiza e mëvonshme në laborator.
Më rrallë, një biopsi e endometriumit, indi që rreshton zgavrën e mitrës, kryhet gjithashtu me laparoskopi.

Trajtimi:

Sëmundja inflamatore e legenit trajtohet me terapi antibiotike. Shumë rrallë, trajtimi medikamentoz administrohet me rrugë venoze dhe kërkon shtrimin në spital. Edhe më e rrallë është nevoja për të vazhduar me operacion.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.