ALB | ENG

Sëmundja e Refluksit

Refluksi gastroezofageal është ngjitja jonormale në ezofag e përmbajtjes acidike të stomakut për shkak të një mosfunksionimi të kardias, valvulës së vendosur midis ezofagut dhe stomakut, e cila është përgjegjëse për parandalimin e ngjitjes së përmbajtjes gastrike. Ky fenomen mund të jetë sporadik ose kronik në këtë rast flasim për refluksin gastroezofageal.


Shkaqet:

Kushtet që favorizojnë shfaqjen e sëmundjes së refluksit gastroezofageal përfshijnë: obezitetin, pirjen e duhanit, alkoolizmin, shtatzëninë, hernia hiatale, astmën, konsumimin e tepërt të ushqimeve yndyrore, konstante të disa ilaçeve (p.sh. anksiolitikë, antikolinergjikë, etj.), stresi dhe gastropareza.


Simptomat:

Simptomat dhe shenjat tipike janë:

 • Djegie në shpinë ose në fyt ose pas teheve të shpatullave. Ka tendencë të intensifikohet pas ngrënies, duke u përkulur përpara ose shtrirë.
 • Regurgitim acid deri në fyt
 • Dhimbje fyti dhe ndryshime në tonin e zërit (ngjirurit e zërit) për shkak të acarimit dhe inflamacionit
 • Vështirësi në gëlltitje (disfagi);
 • Dhimbje gjatë gëlltitjes (odinofagia);
 • Lemza;
 • Laringospazma;
 • Dhimbja e gjoksit (shkaqet kardiake duhet të përjashtohen gjithmonë së pari!)
 • Halitosis (erë e keqe e gojës);
 • Kollë e vazhdueshme dhe/ose gulçim. Këto janë dy simptoma që priren të përkeqësohen gjatë natës;
 • Ndjenja e fryrjes në stomak.


Komplikimet

Në afat të gjatë, nëse patologjia nuk trajtohet siç duhet mund të rezultojë në:

 • Ulçera e ezofagut të cilat mund të shërohen si ngushtim (ngushtim) i ezofagut që e bën gëlltitjen të vështirë dhe të dhimbshme.
 • Ezofag Barrett, një gjendje e karakterizuar nga një ndryshim në shtresën e brendshme tipike të pjesës së poshtme të ezofagut, e cila merr karakteristikat e asaj të pranishme në duodenum dhe kjo rrit rrezikun e kancerit të ezofagut.


Diagnoza:

 • Ezofagogastroduodenoskopi
  Endoskopia e traktit të sipërm tretës lejon vlerësimin e shëndetit të murit të brendshëm të ezofagut dhe identifikimin e shenjave të acarimit; Për më tepër, jep imazhe të detajuara të kardiasë dhe ofron mundësinë interesante për të mbledhur një kampion të indit të ezofagut, për t’iu nënshtruar analizave të mëvonshme laboratorike (biopsi) për të evidentuar praninë e ezofagut Barrett, një lezion prekancerogjen. Zakonisht kryhet me pacientin nën qetësim, duhet të konsiderohet një procedurë diagnostike invazive.
 • Manometria e ezofagut
  Manometria e ezofagut është një test për vlerësimin e lëvizshmërisë së ezofagut dhe funksionalitetin e kardias, i kryer duke matur presionin e pranishëm brenda lumenit të ezofagut dhe në kardia. Ai përfshin futjen, në hundën e pacientit, të një tubi të vogël të pajisur me sensorë presioni dhe përcjelljen e këtij tubi në ezofag, që është vendi ku duhet të bëhet matja e presionit. PH-metria e ezofagut 24-orëshe. Impedanca e ezofagut pH (MII-pH) konsiderohet tani metoda më e besueshme për të identifikuar refluksin gastroezofageal (GER) sepse lejon njohjen e çdo episodi dhe përcaktimin e përbërjes së tij (acid, bazë, neutral), kohëzgjatjen, vendndodhjen dhe natyrën (e ngurtë , të lëngët, të gaztë). MII-pH kombinon matjen e pH dhe impedancës intraezofageale (dmth. kundërshtimi ose rezistenca ndaj rrjedhjes). Një sondë fleksibël me diametër 1.5-2 mm futet nga hunda dhe vendoset në fund të ezofagut, e mbajtur në vend për 24 orë e lidhur me një instrument regjistrimi. Agjërimi kërkohet të paktën 4-6 orë para procedurës. Gjatë ekzaminimit, pacientit i kërkohet të ndjekë ritmin e tij të zakonshëm të jetës, duke treguar kohën e ngrënies, simptomat, periudhat e kaluara në pozicionin shtrirë në pajisje. Tubi hiqet ditën tjetër. Nuk ka kundërindikacione të veçanta për kryerjen e matjes së pH të impedancës 24-orëshe të ezofagut.


Trajtimi:

Mjekimet mund të jenë farmaceutike: antisekretive, antiacidet për të kufizuar ose tampon sekretimin e acidit dhe barna prokinetike për të stimuluar lëvizshmërinë.
Terapia kirurgjikale: tradicionale ose laparoskopike e rezervuar për rastet për shkak të hernies hiatale
Këtu janë disa rregulla të thjeshta të profilaksisë së sëmundjeve të refluksit gastroezofageal:

 • Ndalimi i duhanit;
 • Rritje e aktivitetit fizik;
 • Shmangie e pijeve alkoolike dhe të gazuara;
 • Shmangie e çokollatës, kafeinës dhe ushqimet hiperlipide;
 • Shmangie e Fjetjes menjëherë pasi është konsumuar vakti;
 • Ndjekje e rregullave të diktuara nga edukimi ushqimor;
 • Rënia në peshë (kur është e nevojshme);
 • Ngrënie e vakteve të vogla dhe të shpeshta;
 • Ngrënia larg kohës së pushimit të natës;
 • Mbajtja e një posture të drejtë gjatë dhe menjëherë pas ngrënies;
 • Kontrolli i peshës tuaj trupore dhe presionit intra-abdominal;
 • Shmangie e ushqimeve të pasura me yndyrë (p.sh.: mishi i kuq i skuqur, i yndyrshëm, djathërat yndyrorë, shumë vaj, etj.); këto qëndrojnë në stomak për një kohë të gjatë dhe nxisin një prodhim të madh të lëngjeve gastrike (përsëri për arsye që lidhen me tretjen) dhe ulin tonin muskulor të kardias, pije me kafeinë (pra kafe dhe çaj), çokollatë, nenexhik, domate të papërpunuara, pije alkoolike, pije freskuese të gazuara dhe erëza si piper.
 • Përtypni mirë dhe pa nxitim.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.