ALB | ENG

Retinopatia e foshnjës së parakohshme (ROP)

Retinopatia e foshnjës së lindur para kohe është një sëmundje vaskulare e retinës që shfaqet tek foshnjat e lindura para kohe. Ai konsiston në një rritje jonormale të enëve të gjakut të retinës dhe mund të çojë në shkëputjen e tyre, duke shkaktuar kështu humbjen totale dhe të pakthyeshme të shikimit.

Ndër shkaqet që mund të përcaktojnë fillimin e retinopatisë tek foshnjat premature gjejmë peshën në radhë të parë: foshnjat që nuk i kalojnë 1,250 gr. peshë, në fakt, kanë një rrezik të lartë për të zhvilluar një formë mesatare të rëndë të sëmundjes. Edhe terapia me oksigjen të cilës i nënshtrohen foshnjat e parakohshme mund të kontribuojë në zhvillimin e problemit, së bashku me kriza të mundshme respiratore, transfuzione apo infeksione të llojeve të ndryshme.

Simptomat:

I porsalinduri me retinopati të parakohshme është qartësisht shumë i vogël për të qenë në gjendje të raportojë ndonjë simptomë. Për këtë arsye, është thelbësore t’i nënshtrohen ekzaminimeve të shpeshta të syve tek foshnjat e porsalindura për të diagnostikuar sëmundjen përpara përparimit të saj.

Diagnoza:

Një ekzaminim themelor për diagnostikimin e sëmundjes është ekzaminimi i fundusit, i cili i mundëson okulistit të vlerësojë gjendjen shëndetësore të retinës. Siç është përmendur tashmë, retinopatia e foshnjave premature ka një tendencë të përparojë shumë shpejt, kështu që është jashtëzakonisht e rëndësishme që foshnjat të ekzaminohen rregullisht, veçanërisht gjatë muajve të parë të jetës.

Mjekimi:

Në fazat fillestare të sëmundjes, zakonisht parashikohet një kriotrajtim i retinës, i cili ndërhyn me lazer për të djegur pjesët periferike të indit për të bllokuar formimin e enëve të reja të dëmshme. Në fazat e avancuara, nga ana tjetër, operacioni bëhet me vitrektominë ose me hidraulik skleral. Rehabilitimi vizual i subjektit është gjithashtu thelbësor, pasi retinopatia e foshnjës së lindur në përgjithësi shoqërohet me defekte refraktive të llojeve të ndryshme.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.