ALB | ENG

Pterigium

Pterygium është një sëmundje e karakterizuar nga trashja jonormale e një pjese të indit konjuktival, i cili zgjerohet deri në pikën e arritjes së kornesë, duke komprometuar aftësitë vizuale. Shfaqet si një njollë e bardhë ose e verdhë, e cila fillon nga cepat për t’u zhvilluar deri në qendër të syrit. Evolucioni i pterygiumit është shumë i ngadalshëm (duhen disa vite) dhe sëmundja tenton të shfaqet më shpesh tek njerëzit që kanë mbushur moshën 40 vjeç ose tek adoleshentët e moshës shkollore që jetojnë shumë në ajër të hapur.

Ndër shkaqet që përcaktojnë shfaqjen e pterygiumit, kryesori është ekspozimi i zgjatur ndaj diellit, erës, pluhurit dhe veçanërisht ajrit të thatë. Individët më të prekur nga pterygium janë malësorët dhe marinarët, ose në çdo rast të gjithë ata që janë të ekspozuar shpesh ndaj agjentëve atmosferikë të listuar më sipër.

Simptomat:

Në përgjithësi, pterygium nuk shkakton simptoma specifike, por kur inflamacioni bëhet më akut, mund të shkaktojë djegie, lot të tepërt dhe një ndjesi të një trupi të huaj në sy. Nëse madhësia e pterygjisë bëhet veçanërisht e madhe, astigmatizmi mund të shfaqet për shkak të deformimit të kornesë për shkak të tërheqjes së ushtruar nga indi konjuktival. Në raste të rënda, pterygium mund të shkaktojë humbje të shikimit.

Diagnoza:

Për diagnozën e pterygiumit mjafton t’i nënshtrohet një ekzaminimi të syrit gjatë të cilit mjeku përdor një llambë të çarë për të analizuar irisin dhe kornenë dhe për të identifikuar karakteristikat e patologjisë.

Mjekimi:

Qasja e parë kurative ndaj pterygium përfaqësohet nga një terapi lokale e bazuar në pika lubrifikuese dhe steroide të syve të përshkruara nga mjeku për të reduktuar inflamacionin dhe skuqjen. Megjithatë, nëse terapia nuk jep rezultate dhe pterygium kthehet në rikthim, i vetmi modalitet trajtimi përfaqësohet nga kirurgjia.

Heqja kirurgjikale e pterygjisë kryhet në baza ambulatore dhe me anestezi lokale. Edhe pas operacionit, ekziston mundësia që pterygium të reformohet: prandaj është thelbësore të shmangni ekspozimin e zgjatur ndaj rrezeve të diellit, erës, pluhurit ose irrituesve.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.