ALB | ENG

Pruriti i vulvës

Pruriti i vulvës është një çrregullim i karakterizuar nga një ndjenjë acarimi ose ndjesi shpimi gjilpërash në vaginë që shkakton siklet dhe në disa raste djegie tek personi që vuan prej saj. Mund të ndodhë për shkak të shumë faktorëve, ndër të cilët nuk duhet përjashtuar edhe komponenti psikologjik. Shfaqet në formë të lehtë ose akute, në varësi të natyrës nga e cila lind dhe mund të jetë infektive ose jo infektive.

Shkaqet:

Shkaqet e kruajtjes intime janë të shumta, më kryesoret janë:

 • Pabarazitë hormonale si menopauza dhe shtatzënia të cilat, duke ndryshuar florën normale mikrobike vaginale, favorizojnë përhapjen e baktereve;
 • Infeksione vaginale si kandidiaza e karakterizuar nga rrjedhje të dendur dhe të bardhë vaginale, vaginozë bakteriale për shkak të një ndryshimi në pH të vaginës që shkakton rrjedhje të bardhë dhe me erë të keqe, ose trikomoniazë e shoqëruar me rrjedhje shkumëzuese dhe të verdhë në të gjelbër;
 • Reaksione alergjike ndaj veshjeve të veçanta, larësve intimë ose ilaçeve;
 • Situata stresi psikologjik që priren të ndikojnë në shëndetin e organeve gjenitale dhe të favorizojnë inflamacionin e tyre.


Diagnoza dhe parandalimi:

Diagnoza vendoset nëpërmjet një ekzaminimi gjinekologjik, duke analizuar shkakun që ka shkaktuar pruritin e vulvës.

Për të mbajtur në ekuilibër florën vaginale dhe për të larguar rrezikun e infeksioneve, rutina më poshtë mund të jenë të dobishëm:

 • Pastroni zonat intime duke përdorur një sapun me pH fiziologjik dhe thajini me një leckë të butë, duke i kushtuar vëmendje lëvizjeve: nga vagina në rektum për të mos favorizuar transportin e baktereve;
 • Zgjidhni letër higjienike të bardhë dhe pa erë, kufizoni përdorimin e deodorantëve intimë dhe mos kryeni larje të brendshme;
 • Gjatë periudhës menstruale ndërroni shpesh tamponin;
 • Preferoni të brendshmet e bardha, pambuku dhe përjashtoni materialet sintetike;
 • Ndiqni një dietë të pasur me fruta dhe perime dhe me pak ëmbëlsira dhe sheqerna që favorizojnë përhapjen e kërpudhave si kandidiaza.


Mjekimi:

Trajtimi i pruritit vaginal varion sipas shkakut, për këtë arsye është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek specialist dhe të kuptoni para së gjithash se nga çfarë shkaktohet. Më pas, mjeku do të vendosë terapinë më efektive dhe, bazuar në problemin, do të përshkruajë barnat:

 • Antimykotike;
 • Antibiotikët;
 • Kortizon;
 • Antihistamines;
 • Substanca zbutëse.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.