ALB | ENG

Prolapsi gjenital

“Prolapsi gjenital” ndodh tek gratë, kur një ose më shumë struktura të dyshemesë së legenit shkëputen nga vendi origjinal dhe rrëshqasin poshtë. Mund të ndikojë në: – Mitra (histerocela ose prolapsi i mitrës); – Fshikëza (cistocele).

Bazuar në pozicionin e organit të prolapsuar, sëmundja klasifikohet nga klasa I deri në IV:

I shkallës, organi lëviz poshtë, por mbetet në kanalin vaginal;

  • Shkalla II, organi arrin në vulvë, por vazhdon të mbetet brenda saj;
  • Shkalla III, organi del nga vulva;
  • Shkalla IV, organi është plotësisht jashtë vulvës.


Shkaqet:

Shkaku i prolapsit gjenital është dobësimi i dyshemesë së legenit, grupi i muskujve dhe ligamenteve që mbyllin pjesën e poshtme të zgavrës së barkut dhe mbështesin organet e legenit (uretrën, rektumin, vaginën dhe mitrën). Ky dobësim në përgjithësi prek:

  • Gratë që kanë pasur një numër të madh lindjesh vaginale dhe që për këtë arsye kanë pësuar stres të fortë biomekanik në indet e legenit;
  • Gratë në fazën pas menopauzës, një gjendje në të cilën ndodh relaksimi i legenit.

Të prekura mund të jenë edhe gratë me kapsllëk kronik dhe bronkopati kronike (të detyruara për arsye të ndryshme në përpjekje të zgjatura të presionit abdominal) dhe gratë obeze. Sëmundja është mjaft e rrallë tek gratë e reja; në këto raste prolapsi mund të varet nga një predispozicion gjenetik.

Simptomat:

Simptomat e prolapsit gjenital varen nga shkalla e sëmundjes. Prolapset e shkallës së parë janë pa simptoma dhe shenja të dukshme, aq sa mund të kalojnë pa u vënë re. Nga ana tjetër, prolapset e shkallës së 2-të manifestohen me një ndjesi të rëndimit të legenit, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, gjakderdhje vaginale, rritje të sekrecioneve, mosmbajtje urinare dhe dhimbje barku.
Prolapset e shkallës së 3-të kanë simptoma shumë afër atyre të shkallës së dytë, të cilave i shtohet një ndjesi vëllimi vaginal dhe perceptimi i organit që fillon të dalë nga vrima vaginale.
Manifestimi më i dukshëm i prolapseve të shkallës së 4-të është rrjedhja e organit nga vagina, një gjendje që kërkon ndihmë të menjëhershme në urgjencë.
Simptomat e prolapseve më pak të rënda mund të kontrollohen me ushtrime specifike të dyshemesë së legenit.

Diagnoza:

Diagnoza e prolapsit gjenital kryhet nga gjinekologu përmes një ekzaminimi të legenit që lejon analizimin e kanalit vaginal dhe pozicionin e organeve. Pacientët gjithashtu pyeten gjithmonë nëse ndjejnë lëvizje të zorrëve dhe nëse mund të kontraktojnë muskujt e legenit; ky informacion i lejon mjekut të bëjë një vlerësim fillestar të ashpërsisë së prolapsit. Ultratinguj dhe imazhe të rezonancës magnetike të legenit përshkruhen më pas për hetime të mëtejshme.

Mjekimi:

Trajtimi për prolapsin gjenital varet nga struktura e prolapsit dhe shkalla e prolapsit. Në nivel kirurgjik, ne vazhdojmë me rindërtimin e dyshemesë së legenit të shoqëruar me heqjen e mitrës dhe vezoreve. Në përgjithësi rikonstruksioni bëhet duke përdorur strukturat ekzistuese fasciale; në disa raste mund të jetë e dobishme të ankoroni një rrjetë të veçantë në vaginë, me qëllim mbështetjen e organeve të legenit. Kur një grua nuk është në gjendje t’i nënshtrohet një operacioni, gjinekologu mund të zgjedhë të vendosë një unazë silikoni në vaginë, e cila do të zëvendësohet rreth dy herë në vit.
Kur prolapsi është në fazat e hershme, terapia më e mirë është konservative dhe e bazuar në norma të sjelljes; pacientët këshillohen të heqin dorë nga mbisforcimi, të ulin peshën nëse është e nevojshme dhe të rehabilitojnë dyshemenë e legenit përmes ushtrimeve specifike (përfshirë ushtrimet Kegel).

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.