ALB | ENG

Presbiopia

Presbiopia është një çrregullim i shikimit i karakterizuar nga humbja e elasticitetit të thjerrëzave, e cila me kalimin e kohës ngurtësohet deri në pikën e kompromentimit të aftësisë akomoduese të syrit në fokusimin në objekte nga afër. Njerëzit me presbiopi, në fakt, janë në gjendje të shohin mirë objektet në distancë, por hasin në vështirësi të konsiderueshme në kryerjen e të gjitha atyre aktiviteteve të përditshme që përfshijnë një vizion të afërt.

Shkaku kryesor i presbiopisë është plakja: ky çrregullim, në fakt, është fiziologjik dhe në mënyrë të pashmangshme prek të gjithë individët, duke u shfaqur gradualisht. Procesi i ngurtësimit fillon rreth moshës 40 vjeç dhe ndalon spontanisht rreth moshës 65 vjeç.

Simptomat:

Simptoma kryesore e presbiopisë është vështirësia në fokusimin në objektet afër. Presbiopi, në fakt, ka një tendencë për të larguar objektet që përdor (libër, smartphone) për të patur një vizion më të qartë. Përpjekja e vazhdueshme për t’u fokusuar në objekte nga afër shkakton tendosje të syve, djegie, skuqje dhe dhimbje koke.

Diagnoza:

Presbiopia diagnostikohet gjatë një ekzaminimi të rregullt të syrit. Gjatë kontrollit, okulisti do të kryejë një sërë testesh për të matur mprehtësinë e shikimit, duke marrë parasysh faktorë të tillë si mosha e pacientit dhe zakonet e punës.

Mjekimi:

Ka lloje të ndryshme trajtimi që ju lejojnë të ndërhyni në çrregullim. Zgjidhja më pak invazive përfaqësohet sigurisht nga syzet, të cilat mund të kenë lente monofokale, bifokale ose progresive (multifokale). Lentet monofokale janë lente leximi që garantojnë fokusimin e saktë të objekteve pranë, pa ndikuar në shikimin në distancë. Bifokalët, nga ana tjetër, lejojnë të korrigjojnë presbiopinë dhe defektin refraktiv kryesor falë ndarjes horizontale të thjerrëzave në dy pjesë: e poshtme për afërsinë, e sipërme për distancë. Lentet progresive, më në fund, përfaqësojnë evolucionin e thjerrëzave bifokale dhe garantojnë një zgjidhje të vazhdimësisë në kalimin midis shikimit të largët dhe të afërt, duke siguruar gjithashtu fokusimin e saktë në distanca të ndërmjetme.

Përveç syzeve, mund të përdoren edhe thjerrëzat e kontaktit të cilat, si ato të mëparshmet, mund të jenë të llojit bifokale ose multifokale.

Kirurgjia është gjithashtu një metodë efektive për të korrigjuar presbiopinë.

Kirurgjia me lazer për presbiopinë

Sot është e mundur të korrigjoni Presbiopinë dhe defekte të tjera të shikimit falë kirurgjisë refraktive të personalizuar. Syri i njeriut është si një gjurmë gishti: ai ndryshon nga personi në person. Përshtatja e kirurgjisë refraktive sipas karakteristikave të pacientit lejon, pra, të arrihen rezultate të shkëlqyera. Kirurgjia refraktive është e sigurt dhe e besueshme dhe kryhet në një ambient ambulator pa pasur nevojë për shtrimin në spital. Pacienti që i nënshtrohet një operacioni refraktiv mund të shkojë në shtëpi në të njëjtën ditë të operacionit.

Kirurgjia Refraktive PresbyLASIK (SUPRACOR)

Kirurgji Katarakt Flacs kapsulotomi

Falë progresit dhe evolucionit në fushën mjeko-teknologjike, tashmë është i mundur korrigjimi i presbiopisë nëpërmjet teknikës së kirurgjisë refraktive PresbyLASIK (SUPRACOR). Kjo teknikë përfshin përdorimin e lazerit femtosecond, përmes të cilit krijohet një prerje në sipërfaqen e syrit që lejon hyrjen në kornea. Pasi të arrihet kornea, sipërfaqja e saj trajtohet me përdorimin e lazerit excimer, i cili riformëson lakimin e saj, duke zgjidhur çrregullimet që lidhen me presbiopinë dhe çdo defekt refraktiv. Procedura PresbyLASIK (SUPRACOR) është krejtësisht e sigurt dhe pa dhimbje, kryhet në baza ambulatore dhe zgjat vetëm disa minuta, duke i garantuar pacientit një rikuperim pothuajse të menjëhershëm të aftësive të tij pamore.

Korrigjimi kirurgjik i pemfigoidit kryhet vetëm në rastet më të veçanta për të reduktuar komplikimet e shkaktuara nga patologjia (entropion dhe distikiazë), pasi këto mund të shkaktojnë dëmtim të kornesë. Mundësia e ndërhyrjes kirurgjikale vlerësohet me kujdes nga okulisti dhe imunologu dhe operacioni kryhet vetëm në kushte organizimi absolut për të trajtuar në kohë çdo komplikacion trofik, infektiv dhe inflamator.

Në raste më të veçanta, është e mundur të ndërhyhet kirurgjikisht duke mbyllur kanalet e shkarkimit të lotit nëpërmjet futjes së tapave silikoni ose përdorimit të lazerëve Argon.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.