ALB | ENG

Polipoza e kolonit

Polipet janë rritje të indeve që formohen nga mukoza e zorrës së trashë. Mund të jenë me origjinë beninje ose mund të kthehen në karcinoma.


Shkaqet:

Çdo pacient mund të zhvillojë polipe edhe nëse njerëzit që kanë karakteristika të caktuara ose janë të lidhur me faktorë të veçantë rreziku janë më të rrezikuar:

 • Mosha mbi 50 vjeç;
 • Prania e mëparshme e dukurive të polipozës;
 • Prania e mëparshme e kancerit të mitrës ose zorrës së trashë para moshës 50 vjeç;
 • Dietë me kalori të lartë
 • Duhani
 • Alkooli
 • Obeziteti


Simptomat:

Në shumicën e rasteve ku janë gjetur polipe të zorrës së trashë, pacienti nuk ka pasur asnjë simptomë. Simptomat kryesore, kur shfaqen, janë si më poshtë: – Gjakderdhje nga anusi;

 • Kapsllëk i zgjatur ose diarre;
 • Gjak në jashtëqitje;
 • Lodhje


Diagnoza:

Ka disa teste për të kontrolluar praninë e polipeve në zorrën e trashë, gurthemeli i diangozës është kolonoskopia dhe kolo-CT.


Trajtimi:

Në rastin e polipozës beninje të zorrës së trashë, gjatë kolonoskopisë zëvendësohen vetëm polipet. Në rastin e polipozës së zorrës së trashë malinje ose polipeve që nuk mund të hiqen në mënyrë endoskopike, ndërhyrjet e planifikuara janë të llojit kirurgjik dhe kryesisht konsistojnë në heqjen e traktit të zorrës së trashë në të cilin ndodhen polipet. Këto ndërhyrje kryhen kryesisht në mënyrë laparoskopike. Polipoza familjare kërkon menaxhim shumëdisiplinor dhe shumëdimensional të përshtatur për çdo pacient individual.

Trajtime të tjera që mund të aplikohen në këtë patologji:

 • Kirurgjia e kolonit:
  Kirurgjia kolorektal është forma më e zakonshme për të trajtuar:
  • tumoret malinje kolorektal;
  • polipoza e zorrës së trashë;
  • divertikuliti.

Lloji i ndërhyrjes varet nga sëmundja dhe gjendja klinike e pacientit, por përgjithësisht konsiston në heqjen e traktit intestinal që do të trajtohet. Në rastin e sëmundjeve malinje të zorrës së trashë, trajtimi kirurgjik mund të paraprihet ose pasohet nga trajtime të tilla si kimioterapia ose radioterapia.

 • Kirurgjia kolorektale minimalisht invazive: laparoskopia
  Të gjitha patologjitë kolorektal mund të trajtohen në mënyrë laparoskopike, rruga tradicionale e hapur tashmë është e rezervuar për raste të veçanta: Laparoskopia: ju lejon të arrini pjesën e zorrëve në të cilën operoni përmes prerjeve të vogla në murin e barkut. Kjo ju lejon të kryeni një operacion të synuar dhe të përmirësoni kohën e rikuperimit pas operacionit të pacientit.
 • Laparoskopia:
  Laparoskopia është një formë e kirurgjisë minimale invazive që ju lejon të kryeni operacione edhe shumë komplekse pa pasur nevojë të hapni barkun, por thjesht përmes prerjeve të vogla nëpër të cilat kalohen instrumentet kirurgjikale. Qëllimi i kësaj teknike është të sigurojë standardet e cilësisë onkologjike të kirurgjisë tradicionale të hapur, duke reduktuar si rrezikun kirurgjik (infeksionet dhe komplikimet), ashtu edhe dhimbjen pas operacionit dhe kohën e rikuperimit për pacientët.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.