ALB | ENG

Pinguecula

Pinguecula është një formacion beninj degjenerues që prek konjuktivën e syrit. Shfaqet si një dalje e vogël e bardhë ose e verdhë, pak a shumë e dalë në varësi të ecurisë së vetë sëmundjes. Në shumicën e rasteve, çrregullimi lokalizohet në pjesën e brendshme të syrit (ana e hundës) dhe pothuajse kurrë nuk përfaqëson një problem veçanërisht tinëzar: rrallë, në fakt, formacioni bëhet mjaft i madh për të ndërhyrë në shikim ose për të shkaktuar shqetësim të vazhdueshëm; i vetmi bezdi mund të jetë pamundësia për të përdorur lentet e kontaktit.

Shkaqet e pinguecula janë të paqarta, por duket se ka disa faktorë që favorizojnë fillimin e saj, duke përfshirë:

  • Ekspozimi i zgjatur dhe i pambrojtur ndaj rrezeve të diellit;
  • Mjedise me pluhur;
  • Era dhe moti.

Individët më të prirur ndaj pinguecula janë ata që janë mbi 50 vjeç dhe që kalojnë shumë kohë në mjedise që kanë karakteristikat e listuara më sipër.

Simptomat:

Pinguecula është një lezion i padëmshëm që ka pak simptoma, si: acarim, ndjesi të trupit të huaj në sy, inflamacion, kruajtje, skuqje dhe thatësi.

Në rastet kur pinguecula ka enjtje dhe inflamacion veçanërisht intensive në krahasim me normën, duke shkaktuar një trashje të dukshme të konjuktivës, shfaqet një gjendje e quajtur pingueculitis.

Ndonjëherë pinguecula mund të çojë në pterygium, duke përfshirë kështu edhe kornenë.

Diagnoza:

Për diagnostikimin e pinguekulës është e nevojshme të shkoni tek një okulist, i cili do të jetë në gjendje të vlerësojë praninë dhe zhvillimin e pinguekulës (dhe degjenerimin e mundshëm të saj në pterygium) duke përdorur një llambë të çarë përmes së cilës do të vëzhgojë irisin, kornenë dhe pjesë të tjera të syrit të përfshira.

Mjekimi:

Në përgjithësi, pinguecula nuk ofron asnjë lloj trajtimi nëse simptomat e lidhura nuk janë veçanërisht intensive. Në këtë rast, ne vazhdojmë me aplikimin e lotëve artificialë, lubrifikantëve dhe pikave steroide të syve për të lehtësuar irritimin, thatësinë dhe inflamacionin e syrit. Nëse rritja bëhet aq e madhe sa të ndërhyjë në shikim ose të shkaktojë shqetësim të konsiderueshëm te personi, mund të vendoset operacioni. Operacioni kirurgjik për heqjen e pinguekulës kryhet në baza ambulatore dhe me anestezi lokale dhe kërkon disa javë rikuperim. Megjithëse operacioni nuk përfshin asnjë lloj rreziku apo ndërlikimi, në shumicën e rasteve ai nuk rekomandohet, sepse pinguecula tenton të përsëritet dhe për këtë arsye të përsëritet me kalimin e kohës, duke e bërë operacionin të padobishëm.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.