ALB | ENG

Perikarditi

Perikarditi akut është një inflamacion akut i perikardit që lind papritur.

Perikardi është një membranë që rrethon dhe mbron zemrën dhe redukton fërkimin midis zemrës dhe organeve afër saj. Perikardi përbëhet nga një membranë elastike e dyfishtë me një fije lëngu brenda. Perikardi është i ngjashëm me pleurën dhe peritoneumin, të cilat janë membranat që mbështjellin dhe mbrojnë përkatësisht mushkëritë dhe zorrët.

Perikarditi shkaktohet nga infeksione ose kushte të tjera që shkaktojnë inflamacion të perikardit.

Shpesh është i dhimbshëm dhe shkakton që lëngu dhe/ose përbërësit e gjakut (fibrina, qelizat e kuqe të gjakut dhe qelizat e bardha të gjakut) të derdhen në hapësirën perikardiale.

Kur perikarditi shkaktohet nga trauma ose një tumor malinj ose ndodh pas operacionit në zemër, likidi mund të jetë gjaku.


Shkaqet:

Shkaqet e perikarditit janë të shumta:

 • Infeksionet virale (në të shumtën e rasteve edhe nëse virusi përgjegjës shpesh nuk identifikohet), më të shpeshtat dhe përgjithësisht me evolucion të favorshëm.
 • Infeksionet bakteriale, parazitare, fungale (veçanërisht në pacientët me imunosupresion)
 • Infarkti i miokardit (në ditët e para pas sulmit në zemër)
 • Kirurgjia e zemrës (sindroma post-perikardiotomike)
 • Eritematoza sistemike e lupusit
 • Artrit rheumatoid
 • Insuficienca renale
 • Trauma në gjoks
 • Kanceret (leuçemia, kanceri i gjirit ose i mushkërive)
 • Ethet reumatizmale
 • Radioterapia
 • Konsumi i drogës/ abuzimi me alkoolin

Kur shkaku nuk mund të identifikohet, ai përkufizohet si perikardit idiopatik ose jo specifik.

Identifikimi i shkakut themelor të perikarditit (qoftë me origjinë infektive apo jo) është megjithatë vendimtar në zgjedhjen e trajtimit.

Sëmundja mund të ketë një ecuri akute ose kronike.

Perikarditi akut zhvillohet me shpejtësi, duke shkaktuar një reaksion inflamator që zgjat disa javë. Forma kronike, nga ana tjetër, zgjat më shumë se 6 muaj dhe zhvillohet ngadalë; tipari kryesor i tij është efuzioni perikardial (mbledhja e lëngjeve në perikard).

Shpesh perikarditi akut nuk shërohet plotësisht dhe tenton të relapsojë (pra të përsëritet) dhe në këtë rast quhet perikardit i përsëritur.


Simptomat:

Perikarditi akut zakonisht shkakton ethe dhe dhimbje akute në gjoks që zakonisht rrezaton në shpatullën e majtë dhe ndonjëherë në krahun e majtë.

Dhimbja mund të jetë e ngjashme me atë të një ataku kardiak, përveç se ajo tenton të përkeqësohet kur shtriheni, kur gëlltitet, me kollitje ose edhe me frymëmarrje të thella.

Dhimbja e perikarditit lind si rezultat i një ndryshimi në përbërjen e lëngut perikardial. Kjo e fundit, në fakt, duke u mbushur me qeliza inflamatore, cenon funksionin e saj lubrifikues dhe shkakton krijimin e fërkimit dhe fërkimit midis membranave, duke shkaktuar kështu një ndjesi të dhimbshme.

Grumbullimi i lëngjeve ose gjakut në hapësirën perikardiale ushtron presion në zemër, duke ndërhyrë në kontraktueshmërinë e saj. Nëse lëngu formohet shpejt ose në sasi të mëdha, ai ndërhyn në mbushjen dhe zbrazjen e zgavrave të zemrës dhe mund të ndodhë një situatë potencialisht serioze e quajtur tamponadë kardiake.

Nëse, nga ana tjetër, akumulimi i lëngjeve ndodh ngadalë dhe/ose procesi inflamator shkakton një trashje dhe ngurtësim të perikardit, zemra nuk është në gjendje të zgjerohet në mënyrën e duhur.

Edhe në mungesë të dëmtimit të drejtpërdrejtë të muskulit të zemrës, qesja e pengon zemrën të mbushë dhe të pompojë gjak, duke konfiguruar një pamje të krahasueshme me atë të dështimit të zemrës. Kjo situatë quhet perikardit konstriktiv.

Simptomat e dështimit të zemrës janë vështirësia në frymëmarrje dhe edema periferike.

Simptoma të tjera të perikarditit përfshijnë: aritmitë, asteni (ndjenja lodhjeje, dobësie ose mungesë energjie), djegie retrosternale, palpitacione, takipne (rritje e ritmit të frymëmarrjes), disfagi (vështirësi në gëlltitjen e ushqimit të ngurtë ose të lëngshëm, ose ndjenjën se ushqimi është gëlltitur. qëndroni në gjysmë të rrugës midis gojës dhe stomakut) dhe lemza.

Në disa raste, perikarditi është asimptomatik.


Diagnoza:

Ekzaminimi mjekësor lejon të zbulohet prania e një shenje karakteristike të perikarditit: fërkimi i perikardit. Diagnoza bëhet përmes testeve të mëposhtme:

 • Elektrokardiograma (EKG), e cila, në rastin e perikarditit, shpesh shfaq ndryshime karakteristike.
 • Radiografia e gjoksit e cila mund të tregojë një zmadhim të hijes kardiake (përcaktuar nga prania e lëngjeve në qeskën perikardiale)
 • Ekokardiograma (test imazhi i bazuar në përdorimin e valëve ultratinguj për të krijuar një imazh të zemrës): tregon praninë dhe shtrirjen e derdhjes së perikardit ose trashjes së fletëve të perikardit
 • Testet e gjakut: eritrosediment dhe PCR, të dy indekset e inflamacionit, janë shpesh të larta; teste imunologjike dhe sierologjike
 • Perikardiocenteza: Tërheqja e lëngut perikardial duke futur një kanulë përmes murit të kraharorit për të studiuar karakteristikat e lëngut dhe për të ulur presionin e lëngut në zemër.


Mjekimi:

Për një kurs optimal afatshkurtër dhe për të reduktuar rrezikun e recidivave të largëta, është e nevojshme të analizohet saktësisht kuadri klinik dhe të vendoset që në fillim një trajtim korrekt farmakologjik.


Terapia themelore:

 • Barnat anti-inflamatore: barnat anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs), kolkicina, kortizoni.
 • Trajtimi shkaktar: terapi antibiotike ose antifungale në rast të perikarditit bakterial ose kërpudhor.

Kur sasia e efuzionit perikardial është e rëndësishme, drenimi kryhet nëpërmjet perikardiocentezës perkutane (dmth. duke futur një kanulë në qeskën perikardiale nëpërmjet një punksioni pak nën kockën e gjoksit).

Në mënyrë të përmbledhur, barnat më të përdorura janë: NSAIDs (ilaçe anti inflamatore josteroide), duke përfshirë aspirinën, ibuprofenin, etj; kolchicine; kortikosteroidet; antibiotikët.

Në disa raste kërkohet kirurgjia e perikardiocentezës, aspirimi kirurgjikal i lëngut perikardial dhe/ose ekscizioni për shkak të ngurtësimit të perikardit të shkaktuar nga infeksioni/inflamacioni që pengon lëvizjen dhe punën e zemrës kirurgjia e perikardit (perikardiektomia).

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.