ALB | ENG

Pemfigoid okular

Pemfigoidi okular është një sëmundje sistemike imune që shkakton shfaqjen e rritjeve në mukozën konjuktivale. Thyerja e këtyre rritjeve shkakton formimin e indit fibrotik dhe trashjen e konjuktivës, duke përcaktuar edhe shfaqjen e mundshme të entropionit (tërheqja e skajit ciliar).

Prandaj, pemfigoidi okular manifestohet si një lloj konjuktiviti kronik dhe ka një tendencë të përsëritet periodikisht. Individët më të ekspozuar janë përgjithësisht femra dhe shpesh kanë një predispozitë gjenetike ndaj sëmundjes, faza fillestare e së cilës fillon rreth moshës 30-vjeçare dhe më pas manifestohet rreth 60/70.

Simptomat:

Simptomat tipike të pemfigoidit okular janë:

  • Sy të skuqur dhe të irrituar;
  • Ndjesia e një trupi të huaj në sy;
  • Gërricje intensive;
  • Djegie në sy;
  • Sekrecionet mukoze.


Diagnoza:

Në prani të simptomave të listuara më sipër, është shumë e rëndësishme t’i nënshtrohet një ekzaminimi të syrit për të marrë një diagnozë të hershme të pemfigoidit. Në fakt, nëse trajtohet në kohë, është më e lehtë të shmangen ndërlikimet e mundshme inflamatore dhe mekanike që vijnë nga ecuria e sëmundjes. Diagnoza e pemfigoidit okular kërkon një biopsi të konjuktivës, me ekzaminim histokimik të bashkangjitur, për të ekzaminuar aktivitetin imunologjik.

Mjekimi:

Trajtimi për pemfigoidin okular duhet të përfshijë terapi imunologjike dhe terapi lokale. E para kryhet me mbështetjen e një specialisti imunolog, ndërsa e dyta bazohet në përdorimin e lubrifikantëve dhe zëvendësuesve të lotit të kombinuara, në disa raste, me pika anti-inflamatore të syve.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.