ALB | ENG

Pankreatiti Kronik

Pankreatiti kronik është një sëmundje e pankreasit që lind nga inflamacioni i ngadaltë por progresiv. Në afat të gjatë, ai bën që indet e pankreasit të zëvendësohen me inde mbresë fibroze dhe jofunksionale.


Shkaqet:

Në rreth 80% të rasteve, pankreatiti kronik është rezultat i konsumimit të tepërt të alkoolit. Megjithatë, ndonjëherë fillimi i sëmundjes varet nga faktorë të tjerë si prania e defekteve gjenetike, predispozicioni për të zhvilluar gurë apo keqformime të kanalit pankreatik.


Simptomat:

Ashtu si shumë sëmundje të tjera që prekin mëlçinë, pankreatiti kronik është fillimisht asimptomatik.
Megjithatë, me kalimin e kohës, simptomat e mëposhtme mund të shfaqen:

 • Vështirësitë e tretjes: për shkak të një prodhimi të reduktuar të lëngjeve tretëse nga pankreasi, ushqimi kalon nëpër zorrë pa u tretur ose zhytur mjaftueshëm;
 • Dhimbje kronike në bark;
 • diabeti: gjithmonë për shkak të funksionimit jo korrekt të pankreasit ka rritje të sheqerit në gjak, ose prani të sheqerit në gjak.


Diagnoza:

Pankreatiti kronik mund të diagnostikohet me:

 • Testet laboratorike (testet e gjakut për të verifikuar funksionin e pamjaftueshëm të pankreasit ose testet e jashtëqitjes për të vlerësuar funksionin e zvogëluar të tretjes).
 • Testet instrumentale (CT dhe/ose Rezonanca Magnetike) për të evidentuar çdo ndryshim në pankreas dhe marrëdhëniet e këtij organi me strukturat përreth.
 • Testet endoskopike për të zbuluar ndryshimet në kanalet pankreatike.


Trajtimi:

Në mungesë të komplikimeve, pankreatiti kronik trajtohet me:

 • një dietë e kontrolluar (kryesisht abstenim nga alkooli);
 • administrimi i qetësuesve dhe / ose enzimave pankreatike;
 • terapi hipoglikemike;

Pas pranisë së komplikacioneve si dhimbje kronike të përsëritura (edhe përballë dhënies së qetësuesve), ngjeshja e koledokut nga pankreasi dhe shfaqjes së pseudokisteve, është e nevojshme të kryhen ndërhyrje më “invazive” të natyrës endoskopike ose kirurgjike.

Trajtime të tjera që mund të aplikohen për këtë patologji:

 • Kirurgjia e pankreasit:
  Kirurgjia e pankreasit është teknikisht komplekse dhe shoqërohet me një shkallë jo të papërfillshme të komplikimeve postoperative të rënda (20% -50%) dhe fatale (2% -5%). Rezeksionet e pankreasit duhet të kryhen vetëm nga kirurgë të specializuar në kirurgjinë e pankreasit për të kufizuar vdekshmërinë pas operacionit.
 • Laparoskopia:
  Laparoskopia është një formë e kirurgjisë minimale invazive që ju lejon të kryeni operacione edhe shumë komplekse pa pasur nevojë të hapni barkun, por thjesht përmes prerjeve të vogla nëpër të cilat kalohen instrumentet kirurgjikale. Qëllimi i kësaj teknike është të sigurojë standardet e cilësisë onkologjike të kirurgjisë tradicionale të hapur, duke reduktuar si rrezikun kirurgjik (infeksionet dhe komplikimet), ashtu edhe dhimbjen pas operacionit dhe kohën e rikuperimit për pacientët.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.