ALB | ENG

Nevralgjia gloso-faringeale

Nevralgjia gloso-faringeale është një algji kraniofaciale që ndodh përmes sulmeve të dhimbjes në vesh dhe fyt për shkak të një dëmtimi të nervit të nëntë kranial të quajtur gjithashtu nervi glosso-faringeal.

Në shumicën e rasteve, dhimbja mund të shfaqet pas moshës 40 vjeçare.

Shkaqet

Nevralgjia gloso-faringeale mund të shkaktohet nga shtypja e nervit të nëntë kranial i cili mund të shkaktohet nga një proces stiloid (Sindroma e Shqiponjës), një kockë në qafë, një tumor, një infeksion ose sklerozë të shumëfishtë.

Simptomat

Simptomat që mund të shfaqen në rastin e nevralgjisë glosofaringeale janë sulme dhimbjeje shumë të shkurtra dhe të lodhshme. Goditja mund të përfshijë gjuhën, fytin, veshët dhe bajamet; në raste të rralla është i pranishëm në të dy anët e fytyrës. Nevralgjia shpesh shkaktohet nga një impuls specifik si përtypja, gëlltitja, të folurit, kollitja dhe e qeshura; dhimbja mund të ndodhë disa herë në ditë, një herë në disa javë dhe gjatë gjumit.

Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.

Diagnoza

Për përcaktimin e diagnozës nuk ka teste specifike: shpesh shtypja në lartësinë e qiellzës dhe bajameve mund të vërehet nëse shkaktohet një sulm dhimbjeje.

Falë MRI është e mundur të kontrollohet nëse nervi i nëntë është i ngjeshur dhe nëse ngjeshja është shkaktuar nga një arterie ose një venë ngjitur me nervin ose nga prania e një tumori. Skanimi CT mund të jetë i dobishëm për të kontrolluar për Sindromën Eagle.

Mjekimi

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e nevralgjisë Glosso-faringeale, mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit:

  • Farmakologjike: Disa antidepresantë dhe ilaçe antikomitale (okskarbazepinë, karbamazepinë, gabapentin dhe pregabalin) mund të ndihmojnë.
  • Dekompresimi mikrovaskular (MDV).
  • Radiokirurgjia stereotaksike, në rast se pacientët janë shumë të vjetër për të mbajtur një dekompresion.
  • Heqja e procesit stiloid të zgjatur, me një qasje minimalisht invazive, në rastin e Sindromës së Shqiponjës.

Neurostimulimi, në rast se trajtimet e tjera nuk kanë çuar në përmirësime.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Kraniotomia

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.