ALB | ENG

Neurinomat

Neuromat, ose më saktë Schwannoma, janë tumore beninje që e kanë origjinën nga qelizat Schwann të nervave kraniale dhe kurrizore. Ky lloj tumori përbën 7% të tumoreve parësore të sistemit nervor qendror (CNS). Në shumicën e rasteve, neuromat nuk çojnë në një patologji serioze.


Ekzistojnë disa lloje të neuromave:

 • Neuroma e nervit të V kranial;
 • Neuroma e nervit të VII kranial;
 • Neuroma e nervit të VIII kranial, e quajtur edhe neuroma akustike, është lloji më i zakonshëm. Megjithatë, incidenca e neuromës akustike është shumë e ulët dhe është 1% e popullsisë.

Nervi vestibulo-koklear ose akustik (VIII nc) menaxhon ekuilibrin, pozicionin e kokës dhe dëgjimin. Qelizat Schwann prodhojnë mbështjellësin e mielinës, një mbështjellës që rrethon nervat dhe lejon përcjelljen elektrike. Neuroma akustike lind nga qelizat Schwann të pjesës vestibulare të nervit. Ky lloj tumori ka ngjyrë të verdhë në të bardhë dhe fillimisht zhvillohet në zonën intrameatal derisa të shtrihet në këndin ponto-cerebellar; në shumicën e subjekteve masa tumorale tenton të mos zmadhohet (në raste të rralla rritet me 1-2 mm në vit).


Shkaqet:

Në shumicën e rasteve shkaku i sëmundjes është i panjohur, por mendohet se lidhet disi me një mosfunksionim të një gjeni në kromozomin 22; i vetmi faktor rreziku i njohur për zhvillimin e neuromës akustike është një sëmundje e rrallë gjenetike, neurofibromatoza e tipit 2.


Simptomat:

Simptomat që pacientët me neuroma mund të paraqesin lidhen, fillimisht me dëgjimin dhe ekuilibrin:

 • Humbje dëgjimi – anakusis (shfaqja më e shpeshtë)
 • tringëllimë në veshë (tinnitus)
 • Çekuilibër/ marramendje
 • Dhimbje koke, vetëm nëse masa e tumorit është mjaft e madhe për të shtypur strukturat përreth
 • Pareza e nervit të fytyrës (VII nc) – e rrallë në fillim
 • Diplopia – e rrallë në fillim
 • Nauze dhe të vjella – të rralla në fillim

Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.


Diagnoza:

Për përcaktimin e diagnozës së neuronomës, kërkohet audiometria kufitare tone për të vlerësuar dëgjimin dhe përgjigjet dëgjimore të trungut të trurit për të analizuar potencialet e evokuara dëgjimore. Më pas, CT ose MRI bëhet për të identifikuar vendin dhe madhësinë e tumorit.


Mjekimi:

Neuroma mund të trajtohet me strategjitë e mëposhtme:

 • Një seri kontrollesh periodike të planifikuara (pritje dhe kontroll/ wait & scann) nëse tumori është i vogël dhe i rastësishëm.
 • Kirurgjia, e cilësuar si kura më e mirë, në rast se neurokirurgu e konsideron të nevojshëm një trajtim (tumor përgjithësisht më i madh se 3 cm, simptomatik, te pacientët e rinj).
 • Radiokirurgjia, në veçanti Gamma-Knife, e cila, përmes një rreze rrezatimi të fokusuar fuqishëm në masën tumorale, nuk përfshin kirurgji të hapur. Kjo lloj terapie ka marrë rezultate të njohura botërisht në drejtim të kontrollit të rritjes së tumorit për neuromat më të vogla se 3 cm në diametër maksimal, por kohët e fundit është përdorur edhe në tumore më të mëdha, veçanërisht në pacientët me komorbiditete të rëndësishme.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

 • Kraniotomia
 • Gamma Knife

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.