ALB | ENG

Neoplazia renale (Kanceri i veshkave)

Veshka është një organ barku i njëtrajtshëm, i vendosur në një hapësirë të quajtur retroperitoneum, domethënë midis peritoneumit që mbulon organet e sistemit gastrointestinal dhe murit të pasmë të barkut, anash me rrafshin e zgavër-aortës dhe kolonën vertebrale. . Klasikisht përshkruhet në formën e një fasule, me buzën konkave përballë shtyllës kurrizore duke paraqitur një të çarë, të quajtur hilum, përmes së cilës rrjedh arteria, vena renale dhe pjesa e parë e traktit urinar të quajtur legen ose legen renale. tubularizohet.duke konformuar ne menyre kaudale ureterin.

Duke vëzhguar një seksion gjatësor të veshkës, mund të shihen dy zona: njëra, më e jashtme, e quajtur kortikale, dhe ajo më e brendshme e quajtur medulla. Pjesa medulare përbëhet nga struktura të shumta në formë përafërsisht trekëndore, të quajtura piramida renale, të cilat e përcjellin urinën në struktura të quajtura kalikse renale. Këto, nga ana tjetër, konvergojnë drejt legenit renal. Nga legeni, urina kanalizohet në ureter.

Kanceri i veshkave është kanceri i tretë më i shpeshtë i traktit urinar me rreth 13,500 diagnoza të reja / vit (meshkuj = 9,000; femra = 4,500) dhe vlerësohen 4,900 vdekje (meshkuj = 3,300; femra = 1,600) – 2 të dhëna AIRTUM – per 2-3 % te te gjitha neoplazive malinje.

Shkaqet:

Rreth 40% e rasteve tek meshkujt i atribuohen pirjes së duhanit; obeziteti luan një rol të rëndësishëm në seksin femëror. Programet e shqyrtimit institucional nuk janë aktualisht aktive. Markerët specifikë prognostikë dhe/ose parashikues të përgjigjes së tumorit nuk janë vërtetuar.

Stadi, gradimi dhe histotipi mbeten faktorët më të rëndësishëm prognostikë. Histologjikisht, kanceri i veshkave shfaqet në 75-80% të rasteve me histotip qelizor të pastër, në pjesën tjetër me histotip qelizor jo të qartë, nga të cilët më i shpeshtë është ai papilar (15%) i ndjekur nga kromofobi (5%), komponenti sarkomatoid. mund të ekzistojë.

Simptomat:

Kanceri i veshkave shpesh mbetet klinikisht i heshtur për pjesën më të madhe të rrjedhës së tij. Në mbi gjysmën e rasteve, në fakt, gjetja është e rastësishme dhe në 55% të rasteve kufizohet në veshka. Kjo mund të jetë për shkak të shkallës së lartë të mbijetesës së përgjithshme.

Prania e simptomave është shpesh një pararojë e një sëmundjeje të avancuar. Në rreth 25-30% shfaqet në një fazë loko-rajonale të avancuar dhe/ose metastatike dhe, në rreth 25-30% të rasteve, sëmundja përsëritet pas operacionit me qëllim kurativ. Mbi 50% e pacientëve të diagnostikuar shërohen herët. Triada klasike e simptomave të kancerit të veshkave përfshin:

  • Dhimbje në anë;
  • Makrohematuria;
  • Masa e palpueshme abdominale (rrallë, 6-10% të rasteve).

Në 30% të rasteve është e mundur të gjenden simptoma të lidhura me një “sindromë paraneoplazike” si hipertension arterial, kaheksi, temperaturë të ulët, humbje peshe, anemi, hiperkalcemia.

Diagnoza:

Diagnoza është shumë shpesh e rastësishme, gjatë hetimeve për patologji të tjera. Ekografia renale është shumë shpesh ekzaminimi i parë i aftë për të njohur një masë renale të dyshimtë. Standardi i artë diagnostikues është akoma CT pa dhe me kontrast (medium kontrasti) i cili është në gjendje të vlerësojë shtrirjen dhe progresionin e tumorit, marrëdhënien me strukturat fisnike të veshkave (rruga vaskulare dhe ekskretore e hilusit) si dhe praninë të çdo adenopatie rajonale lokale dhe metastaza të largëta. MRI e barkut me dhe pa kontrast dhe ekografia me kontrast janë gjithashtu në gjendje të zgjidhin dyshimet e mëtejshme diagnostikuese. Në raste të përzgjedhura, mund të përdoret biopsia perkutane me ultratinguj/CT. Qendra jonë është e pajisur me një radiologji intervenuese të nivelit të lartë, e aftë për të mbështetur çdo hetim diagnostik invaziv.

Mjekimi:

Zgjedhja e opsionit terapeutik personalizohet sipas karakteristikave të pacientit dhe sëmundjes. Rruga më e mirë terapeutike për pacientin ndikohet nga:

  • Karakteristikat e tumorit;
  • Mosha biologjike (jo personale);
  • Burimet e objektit (teknologji e avancuar në fushën e kirurgjisë dhe radioterapisë, onkologjia urogjenitale;
  • Radiodiagnostika e gjeneratës së fundit);
  • Prania e një ekipi multidisiplinar të përbërë nga onkolog, anatomopatolog, radioterapist, urolog, geriatër dhe radiolog.

Kirurgjia është trajtimi standard për kancerin e lokalizuar të veshkave. Nefrektomia radikale konsiston në heqjen e të gjithë veshkës dhe në qendrën tonë kemi mundësinë të kryejmë procedurën laparoskopike, robotike ose me teknikë të hapur për format më të avancuara, duke mburrur mundësinë e kryerjes së operacionit në kombinim me vaskular. kirurgët dhe kardiokirurgët (neoplazitë e veshkave me tromb neoplazik që infiltron në vena kava / duhet të përdorin qarkullimin ekstrakorporal). Në rastin e neoplazmave të vogla të kufizuara në veshka (më pak se 10 cm ose, në raste të zgjedhura, edhe në masa më të mëdha, por me karakteristika që lejojnë ruajtjen e organeve), mund të zgjidhet kirurgjia konservative, tumorektomia renale, e cila konsiston vetëm në heqjen tumorin, duke shpëtuar pjesën tjetër të organit.

Trajtimet qe mund te aplikohen per kete patologji:
Tumorektomia renale

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.