ALB | ENG

Miopia

Miopia është një defekt refraktiv shumë i zakonshëm që shfaqet kur fokusi i imazheve bie në një plan të përparmë në lidhje me atë të retinës. Kjo gjendje shkakton vështirësi në shikimin e objekteve të largëta, të cilat duken të paqarta dhe gjithnjë e më pak të mprehta ndërsa subjekti largohet. Prandaj, individët që vuajnë nga miopia, hasin probleme në kryerjen e të gjitha atyre aktiviteteve të përditshme që përfshijnë përdorimin e shikimit në distancë.

Miopia matet me dioptri dhe, në varësi të ashpërsisë, mund të klasifikohet në:

  • Miopi të lehtë (deri në 3 dioptra);
  • Miopi të mesme (nga 3 deri në 6 dioptra) dhe;
  • Miopi të rënda (nga 6 dioptra e lart).


Shkaqet kryesore që përcaktojnë miopinë janë:

  • Një sy i zgjatur;
  • Një korne me një lakim të ndryshuar;
  • Një lente me një indeks refraktiv të ndryshuar;

Kur defekti shoqërohet me sëmundje të tjera të syrit, si glaukoma ose shkëputja e retinës, shfaqet një formë patologjike e miopisë. Megjithatë, më shpesh miopia përcaktohet nga faktorë trashëgues që çojnë në shfaqjen e çrregullimit që në vitet e para të jetës.

Simptomat:

Simptoma kryesore e miopisë është vizioni i paqartë i objekteve të largëta, gjë që ndonjëherë bën që subjekti miopi të shikojë shikimin e syve në përpjekje për të fokusuar imazhet. Përpjekja akomoduese e mbajtur nga syri shpesh shkakton lodhje, djegie dhe dhimbje koke. Në prani të shenjave të tilla, këshillohet të rezervoni një ekzaminim të syve.

Diagnoza:

Miopia diagnostikohet gjatë një ekzaminimi të thjeshtë të syrit nëpërmjet një sërë testesh diagnostikuese që lejojnë okulistin të përcaktojë shkallën e ashpërsisë së çrregullimit dhe ndoshta edhe shkaqet që e përcaktuan atë.

Gjatë ekzaminimit të syrit, pacientit i nënshtrohet testeve të mëposhtme:

  • Matja e vizionit nga tabela Snellen;
  • Autorefraktometria okulare;
  • Topografia e kornesë;
  • Testi subjektiv i thyerjes.


Mjekimi:

Ka lloje të ndryshme trajtimi që ju lejojnë të eliminoni përfundimisht ose pjesërisht çrregullimin. Metoda më e përdorur për të korrigjuar problemin është sigurisht përshkrimi i syzeve me recetë me lente të shkallëzuara (bikonkave ose divergjente) të cilat ndihmojnë syrin të përqendrohet në retinë. Kjo zgjidhje indikohet në rastet kur pacienti është fëmijë ose individ në adoleshencë.

Një metodë tjetër efektive për të korrigjuar miopinë përfaqësohet nga lentet e kontaktit të cilat, si syzet, lejojnë që syri të fokusojë imazhet në mënyrë korrekte. Megjithëse lentet e kontaktit janë më praktike se syzet, ekspozimi ndaj mikro-lezioneve ose infeksioneve bakteriologjike është sigurisht më i lartë: prandaj këshillohet që të konsultoheni me okulistin tuaj përpara se të zgjidhni këtë lloj solucioni.

Së fundi, miopia mund të korrigjohet me operacion. Në fakt, teknikat moderne të kirurgjisë refraktive bëjnë të mundur ndërhyrjen në mënyrë specifike në lakimin e kornesë nëpërmjet përdorimit të lazerit excimer ose implantimin e lenteve intraokulare faktike për t’u mbivendosur në lente. Për më tepër, në prani të kataraktave, është gjithashtu e mundur që të zëvendësohet thjerrëza me një lente intraokulare të zgjedhur posaçërisht për të kompensuar çdo miopi (në këtë rast flasim për katarakt refraktiv). Natyrisht, oftalmologu do të jetë në gjendje t’i tregojë pacientit të tij zgjidhjen më të përshtatshme.

Ndërhyrja me laser:

Sot është e mundur të korrigjohet miopia dhe defektet e tjera refraktive (hipermetropia dhe astigmatizmi) falë kirurgjisë refraktive të personalizuar. Syri i njeriut është si një gjurmë gishti: ai ndryshon nga personi në person. Përshtatja e kirurgjisë refraktive sipas karakteristikave të pacientit lejon, pra, të arrihen rezultate të shkëlqyera. Kirurgjia refraktive është e sigurt dhe e besueshme dhe kryhet në një ambient ambulator pa pasur nevojë për shtrimin në spital. Pacienti që i nënshtrohet një operacioni refraktiv mund të shkojë në shtëpi në të njëjtën ditë të operacionit.

Kirurgji për miopi të rëndë ose të lartë:

Nëse shkalla e miopisë nga e cila jeni prekur është veçanërisht e rëndë, është e mundur të eliminoni çrregullimin duke vendosur një lente intraokulare fakike që mbivendoset thjerrëzën. Lentet faktike janë zgjidhje vetëm në rastet kur kirurgjia refraktive nuk është e mjaftueshme për të korrigjuar çrregullimin. Është gjithashtu e mundur të ndërhyhet në çrregullim duke zëvendësuar thjerrëzën me një lente intraokulare: megjithatë, kjo zgjidhje merret parasysh vetëm në rastet kur pacienti vuan nga katarakti dhe ka nevojë për ndërhyrje kirurgjikale për ta hequr atë.

Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

Femtolasik

PRK (Foto Keratektomia Refraktive)

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.