ALB | ENG

Miokarditi

Miokarditi është një sëmundje inflamatore e indit muskulor të zemrës, miokardit, i cili mund të përfshijë një pjesë ose të gjithë zemrën, duke krijuar dëmtime në funksionin e zemrës.

Dëmtimi i funksionit të zemrës mund të çojë në dështim të zemrës (një situatë e shkaktuar nga paaftësia e zemrës për të pompuar siç duhet gjakun në qarkullim). Ndonjëherë miokarditi mund të shtrihet edhe në perikardium (qeskën që rrethon zemrën) dhe në këtë rast flasim për mio-perikardit.

Miokarditi mund të jetë i lehtë ose i rëndë.

Shumica e miokarditeve kanë një evolucion beninj. Disa miokardite mund të shkaktojnë probleme serioze të zemrës, madje edhe vdekje.

Miokarditi shpesh shfaqet asimptomatik dhe ndonjëherë rezultatet e dëmtimit të miokardit, si zgjerimi dhe mosfunksionimi i zemrës, mund të gjenden me kalimin e kohës (madje edhe me vite); gati 20% e vdekjeve të papritura midis të rinjve dhe atletëve janë rezultat i miokarditit.

Miokarditi akut ka një ndryshueshmëri të madhe të paraqitjes: pamje të ngjashme me infarktin, aritmi kardiake (parregullsi rrahjeje), breshëri ose takiaritmi deri në arrest kardiak dhe vdekje të papritur, insuficiencë kardiake.


Shkaqet:

Miokarditi shkaktohet nga infeksione (më shpesh virale), toksina, medikamente (antibiotikë dhe kimioterapi) ose nga sëmundje autoimune. Në sëmundjet autoimune, sistemi imunitar sulmon zemrën e shëndetshme. Sëmundjet autoimune prekin zemrën dhe organet e tjera të trupit. Ka edhe substanca toksike për miokardin që mund të shkaktojnë miokardit: abuzimi me alkoolin, disa metale të rënda, monoksidi i karbonit, helmi i disa gjarpërinjve.

Në shumicën e rasteve, shkaku i miokarditit nuk mund të përcaktohet.


Simptomat:

Simptomat e miokarditit ndryshojnë nga personi në person, lloji i miokarditit dhe shkaqet.

Simptomat mund të jenë:

Dështimi i zemrës, një situatë në të cilën zemra nuk është në gjendje të pompojë siç duhet gjakun në qarkullimin e gjakut dhe shfaqet me:

 • vështirësi në frymëmarrje (dispne) nga sforcimet por edhe në pushim (me vështirësi në mbajtjen e pozicionit të shtrirë);
 • lodhje;
 • tolerancë e dobët e ushtrimeve;
 • ënjtje (edemë) në gjymtyrët e poshtme, këmbët dhe gjithashtu në bark;
 • shtim në peshë;
 • prodhimi i dobët i urinës;
 • dhimbje gjoksi, shtrëngim në gjoks;
 • rrahje të parregullta të zemrës (të shpejta ose të parregullta).

Rrallëherë, miokarditi mund të jetë shkaku i një humbjeje të papritur të vetëdijes, për shkak të një ndryshimi të rëndë të ritmit të zemrës që mund të çojë edhe në vdekje.

Simptoma të tjera të mundshme:

 • shenja infeksioni, ethe, dhimbje fyti, dhimbje koke, diarre;
 • dhimbjet e muskujve;
 • dhimbje kyçesh;

Simptomat shpesh shfaqen 7 deri në 14 ditë pas një sëmundjeje virale.

Kur të njoftoni mjekun tuaj?

Në rast të shfaqjes së simptomave të përmendura më sipër, pas një sindromi gripi ose ftohjeje ose pas fillimit të një terapie të re medikamentoze.


Diagnoza:

Miokarditi mund të jetë i vështirë për t’u diagnostikuar. Mjeku ka disa teste për të mbështetur hipotezën e diagnozës.

test gjaku: për dozën e troponinës që është një shënues i dëmtimit të miokardit, për dozën e peptitit natriuretik atrial (BNP), i cili rritet në rast të dështimit të zemrës, PCR-ESR dhe numërimit të gjakut, për të kontrolluar shenjat e infeksionit ose inflamacionit.

Radiografia e gjoksit: mund të tregojë shenja të dështimit të zemrës dhe/ose vatra pneumonie dhe efuzioni pleural.

Elektrokardiograma (EKG): mund të zbulojë ndonjë ritëm jonormal të zemrës ose të tregojë shqetësime të zemrës.

Ekokardiograma: vlerëson madhësinë dhe funksionin e zemrës (barkushes së djathtë dhe të majtë) nëpërmjet përdorimit të ekografisë, por edhe funksionin e valvulave dhe përfshirjen e mundshme të perikardit, nëse zbulon efuzionin perikardial.

Rezonanca magnetike: është një test imazhi jo-invaziv, i cili ju lejon të identifikoni praninë e inflamacionit të indit të zemrës dhe shtrirjen e tij, madhësinë dhe funksionin e zemrës; evolucioni i miokarditit me kalimin e kohës.

Kateterizimi i zemrës: kryhet me futjen e kateterëve në enët e gjakut nga krahu ose ijë për të matur presionet brenda zemrës dhe enëve të gjakut.

Arteriografia koronare: për të vlerësuar shëndetin e arterieve koronare (dhe për të përjashtuar që dekompensimi të shkaktohet nga ishemia, d.m.th. rrjedhje joadekuate e gjakut në zemër për shkak të ngushtimit ose mbylljes së arterieve).

Biopsia e endomiokardit: përbëhet nga një mostër e vogël e indit të muskujve kardiak. Ky ekzaminim kryhet rrallë dhe vetëm në rastet më të rënda, sepse është një procedurë invazive jo pa rrezik.


Mjekimi:

Trajtimi varet nga ashpërsia e sëmundjes dhe shkaku.

Trajtimi përfshin: medikamente që ndihmojnë në funksionimin e zemrës dhe mbrojnë zemrën, kontrollojnë presionin e gjakut dhe aritmitë, rrisin prodhimin e urinës (diuretikë, frenues ace, beta bllokues, antikoagulantë oralë).

Në disa raste të rralla nevojiten medikamente që veprojnë në sistemin imunitar (imunoglobulinat), pushimi, terapia me oksigjen.

Në rastet e mosfunksionimit të rëndë kardiak me dështim të zemrës që nuk i përgjigjet terapisë konvencionale, mund të jetë e nevojshme:

 • Aplikimi i pajisjeve për të rregulluar rrahjet e zemrës (defibrilatorë) ose për të ndihmuar pompimin e zemrës (ndihma ventrikulare);
 • Transplanti i zemrës.

Pacienti pas fazës akute do të duhet të ndjekë kontrolle periodike për të verifikuar normalizimin e funksionit të ventrikulit të majtë. Kjo ndodh sepse miokarditi ndonjëherë shkakton dëmtime të vonshme.

Lehtësuesit e dhimbjes mund të përshkruhen për të lehtësuar dhimbjen e gjoksit dhe uljen e temperaturës kur janë të pranishme.

Nuk ka trajtime për shumicën e infeksioneve virale, por në shumicën e rasteve këto janë të detyruara të zgjidhen spontanisht; në rastin e infeksioneve bakteriale, do të përshkruhen antibiotikë për të mbështetur trupin në luftimin e infeksionit; kortizoni përshkruhet vetëm rrallë dhe në raste shumë specifike.

Rekomandohet një dietë me pak kripë dhe shmangia e alkoolit dhe pirjes së duhanit.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.