ALB | ENG

Mielopatia spondilogjenike cervikale

Mielopatia spondilogjenike cervikale e ka origjinën nga një dhimbje që prek palcën kurrizore duke modifikuar transmetimin normal të impulseve nervore. Palca kurrizore mbart impulse nervore në rajonet distale të trupit. Shkaku kryesor i kësaj patologjie është procesi degjenerues i quajtur spondilozë.


Simptomat:

Simptomat që mund të shfaqen për shkak të mielopatisë spondilogjenike janë:

  • Mpirje në duar, krahë dhe këmbë;
  • Humbja e ekuilibrit;
  • Dhimbje qafe, edhe pse jo gjithmonë e pranishme.

Secila prej këtyre simptomave mund të ndryshojë nga një pacient në tjetrin me kalimin e kohës dhe ende nuk ka një sistem përmes të cilit mund të parandalohet kjo lloj patologjie. Nëse shfaqet ndonjë nga këto simptoma, këshillohet të shkoni te mjeku.


Diagnoza:

Përcaktimi i diagnozës mund të jetë kompleks sepse ndryshon në bazë të historisë së pacientit. Nëse mjeku dyshon për praninë e mielopatisë spondilogjenike të qafës së mitrës, kryhet CT ose MRI, përmes së cilës mund të vëzhgohet qartë kanali spinal cervikal dhe palca kurrizore.


Mjekimi:

Pasi të jetë konstatuar diagnoza e patologjisë kurrizore, mund të sugjerohen metodat e mëposhtme të trajtimit:

  • Heqja e palcës kurrizore të shtypur, megjithëse nuk jepet me siguri përmirësim klinik;
  • Operacion kirurgjik (diskektomia, korpektomia, laminektomia, laminoplastia).

Ka shumë faktorë që përcaktojnë zgjedhjen e një trajtimi kundrejt nje tjetri, neurokirurgu do të vendosë atë më të mirën në bazë të historisë së pacientit.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

  • Mikrodisektomia
  • Laminektomitë vertebrale dhe artrodezat

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.