ALB | ENG

Metastaza në tru

Metastaza e trurit ndodh kur qelizat nga një tumor primar që ka lindur në një zonë tjetër të trupit, lëvizin në pozicionin e trurit. Metastazat mund të zhvillohen vetëm në një pjesë të trurit ose të prekin zona të shumta në të njëjtën kohë. Shumica e tumoreve malinje mund të çojnë në formimin e metastazave në tru (ka më shumë raste në të cilat tumori primar është në mushkëri, gjoks, veshka); mundësia e shfaqjes së metastazave varion nga 20% në 40% dhe mund të ndodhë në periudha të ndryshme të patologjisë parësore të pacientit.

Simptomat

Simptomat e metastazave në tru janë:

 • Dhimbje koke;
 • Nauze dhe të vjella;
 • Krizë epileptike;
 • Humbja e shikimit;
 • Humbje kujtese;
 • Personalitet i paqëndrueshëm;
 • Marramendje;
 • Vështirësi me gjuhën verbale;
 • Vështirësi në ecje.

Faktorët e rrezikut në lidhje me zhvillimin e metastazave në tru nuk janë ende të qarta, por sigurisht një tumor primar që nuk trajtohet siç duhet rrit rrezikun e formimit të metastazave në tru.

Diagnoza

MRI e trurit është thelbësore për diagnozën e metastazave të trurit, e cila lejon që të vizualizohet numri i saktë dhe vendndodhja e metastazave. Një stadim i plotë i pacientit me një skanim CT gjoks-bark është gjithashtu thelbësor për të vlerësuar praninë e tumorit ekstracerebral.

Mjekimi

Strategjitë e mundshme terapeutike të parashikuara në rast të metastazave në tru janë:

 • Operacioni kirurgjik: në rastin kur metastaza në tru është e vetme dhe me përmasa të mëdha.

Kirurgjia synon eliminimin total të tumorit;

 • Radioterapia panencefalike e cila indikohet në rastin e pacientëve me shumë metastaza ose kancer primar difuz;
 • Radiokirurgjia stereotaktike e cila sot përfaqëson kurën më të mirë të mundshme për shumë pacientë, sepse mund të trajtojë edhe lezione të shumta të vendosura thellë në tru.


Trajtimet që mund të aplikohen për këtë patologji

 • Kraniotomia;
 • Biopsi stereotaksike;
 • Harta kortikale dhe kirurgjia e zgjuar;
 • Ekografia intraoperative.

KERKO NJE PREVENTIV FALAS

Ju duhet të prenotoni me telefon ose personalisht ekzaminimet për specialitetet të cilat janë në ditë dhe orare të caktuara të javës.